latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:38 ⇒ 18:32 | Аутор: РТРС

Благородан принос грожђа у винограду породице Јаћимовић у Средњој Омарској

У винограду породице Јаћимовић у Средњој Омарској код Приједора, почела је берба грожђа. Иако је због велике количине влаге, година била тешка за ову производњу, очекују род од око четири тоне.

Прије 11 година браћа Мирко и Горан Јаћимовић, уз помоћ оца Недељка, засадили су виноград. Уложили су и капитал зарађен у Аустрији, а данас имају око 4.000 чокота бијелог и црног грожђа. Берба је окупила двадесетак берача.

Ове године обилне кише, нису ишле "на руку" узгоју винове лозе. Ипак, род неће подбацити.

"Род неће подбацити. У прољеће смо имали претјерано много грожђа, тако да смо вишак одбацили и таман је то отприлике то. Очекујемо двије тоне бијелог и двије тоне црног грожђа, и то је један хектар", каже Горан Јаћимовић, виноградар.

Иако је за Поткозарје карактеристична производња ракије, у овом селу, аустријском технологијом, производи се високо квалитетно домаће вино.

"Ракију је најлашке испећи, ставите шљиву, испечете и то је најкраћи пут, а око производње вина имате обавеза током цијеле године", појашњава Мирко Јаћимовић, виноградар.

"У чокоту од овог вина које ми справљамо по аустријској технологији, по чокоту добијемо око литар вина", истиче Горан Јаћимовић, виноградар.

Поткозарје има одличне предуслове за узгој винове лозе, а ресорно министарство годинама помаже виноградаре.

"Министарство пољопривреде годинама субвенционише подизање засада воћњака и винограда. У протеклих четири до пет година подигнуто је око 100 хектара нових засада винове лозе, и та производња узима све више маха", истиче Бојан Кецман, из ресора за пружање стручних услуга Министарства пољопривреде Српске.

Јаћимовићи ће ове године направити око 3.000 литара домаћег вина за властите потребе.