latinica  ћирилица
24/09/2018 |  15:51 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Пронађено оружје доказ опасности од мигрантске кризе

Декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин изјавио је да је послије проналаска оружја и муниције код миграната јасно колика опасност пријети од мигрантске кризе и да су надлежни органи у БиХ затварали очи пред том пријетњом и забијали главу у пијесак.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је подсјетио да је из Републике Српске у више наврата упозоравано на могуће тешке посљедице мигрантске кризе, али да надлежни у БиХ нису реаговали.

- Очигледно је да нису довољно обезбијеђене спољне границе и да мигранти улазе у БиХ потпуно неконтролисано. Догађај из Сарајева, гдје је пронађено наоружање и муниција који припадају мигрантима, веома је забрињавајући за све грађане БиХ јер добро знамо на који начин то може да буде употријебљено - рекао је Жупљанин за Срну.

Он је додао да се мигранти потпуно неконтролисано крећу кроз БиХ и да се не зна ни ко су нити са којим циљем су дошли.

- Када се мало пажње посвети том проблему врло лако се дође до тога да већина њих улази са нечасним намјерама, односно да овдје произведу нове сукобе и инциденте - оцијенио је Жупљанин и додао да би се даљом анализом вјероватно увидјело да је један број њих већ боравио у БиХ у јединици "Ел муџахедин".

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да надлежни на нивоу БиХ озбиљно схвате пријетњу и да се суоче са мигрантском кризом и могућим посљедицама.

- Стално чујемо приче о разматрању информација, као што је и до сада радио Савјет министара, али нису предузете конкретне активности да би мигрантска криза била стављена под контролу. Мигранти доживљавају БиХ као своје станиште и паркинг, одакле ће правити планове или на основу већ направљених планова дјеловати и правити инциденте који никоме у БиХ не могу донијети ништа добро - каже Жупљанин.

Он је истакао да је сада јасно да су упозорења у вези са ризицима од мигрантске кризе, која су долазила из Српске, била основана и да нису представљала сијање страха као што су тврдили поједини представници Српске у институцијама БиХ.

- Само наивни могу да мисле да је ширен неоправдан страх. Нико не намјерава да сије страх, већ да укаже на озбиљне пријетње и проблеме које носи мигрантска криза. Може ли бити бољи доказ од тога да је код миграната пронађено оружје и муниција - рекао је Жупљанин.

Он је закључио да је безбједност грађана додатно угрожена и да сваким даном постаје све угроженија, те да је крајње вријеме да службе које су задужене за овај проблем отворе очи и извуку главу из пијеска.

Полиција Кантона Сарајево ухапсила је два мигранта из Сирије и Алжира, а увиђајем на више локација пронашла је већу количину наоружања.

Портпарол МУП-а Кантона Сарајево Сувада Кулдија потврдила је за Срну да је полиција у Улици франца Лехара покушала да легитимише два лица која су покушала побјећи, али су ухапшена.