latinica  ћирилица
24/09/2018 |  14:48 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Радојичић: Могућа сарадња са Кином у области мостоградње

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће наредне године, осим постојеће пословне зоне "Рамићи", у граду бити оспособљена и нова зона "Јелшинград", те да су могуће и додатне, пословне локације за инвеститоре.
Игор Радојичић и Чен Бо (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Игор Радојичић и Чен Бо (Фото: banjaluka.rs.ba)

Током састанка са амбасадором Кине у БиХ Чен Бо, Радојичић је указао на предности које Бањалука нуди инвеститорима, саопштено је из градске управе.

"Понудили смо и два конкретна пројекта, и то у области инфраструктуре, односно изградње мостова и пречишћавања отпадних вода. Град има потребу за изградњом најмање четири моста, а кинеска страна могла би се укључити кроз финансирање комплетног пројекта и извођења радова или само кроз финансирање", рекао је Радојичић.

Он је информисао гошћу да градске власти провјеравају интерес домаћих фирми за сарадњу са кинеским компанијама, те нагласио да би сарадња са Кином могла бити развијена и у области културе и образовања.

Радојичић је упознао Чен и о учешћу делегације града на недавно одржаном Свјетском економском форуму познатијем као "љетњи Давос", као и на конференцији "Градови – пријатељи Тјенцина".

Он је истакао да је бањалучка делегација имала више билатералних састанака са представницима тог кинеског града и то са замјеником градоначелника Тјенцина, са представницима градске Привредне коморе и Економске пословне зоне, те са ректором Универзитета за технологију и образовање.

Амбасадор Кине у БиХ нагласила је да постоји могућност сарадње у области мостоградње и да постоји добра перспектива у евентуалној сарадњи Републике Српске и кинеских компанија.