latinica  ћирилица
24/09/2018 |  11:21 | Аутор: СРНА

Радикална десница и Католичка црква јуришају на Пленковића

Католичка црква, радикална десница помогнута дијеловима ХДЗ-а, десни медији и разна невладина, али конзервативна и веома утицајна удружења желе смјену премијера Хрватске Андреја Пленковића, којег оптужују да је "Југословен", "национални издајник" и "бриселски слуга".
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Вуковарски градоначелник Иван Пенава организује протесте против Владе, због, како тврди, нерјешавања ратних злочина у том граду, а Католичка црква проглашава Пленковића одговорним за непокретање процеса.

"Глас Концила" нимало није наклоњен Пленковићу, као што није био наклоњен ни некадашњем предсједнику СДП-а Зорану Милановићу.

Портали за политичку аналитику процјењују да Пленковића "прогоне" исти они играчи и исте друштвене и политичке групе које су успјеле да свргну бившег предсједника Хрватске либералног Иву Јосиповића, а реторика је иста, као и структура напада.

Десне фракције ХДЗ-а, које су идеолошки блиске идејама бившег министра одбране и некадашњег лидера усташке емиграције Гојка Шушка, усташки носталгичари попут Златка Хасанбеговића и Бруне Есих, те уредници и сарадници радикалних медија, који желе да рехабилитују усташе, траже да Пленковић оде.

Посебно су моћна католичка удружења, која желе ултраконзервативно друштво у Хрватској, у којем се забрањује абортус и рад недјељом, а на мигранте и "дошљаке" не гледа благонаклоно.

Србофоби, којих у Хрватској има много, те припадници разних удружења ветерана, такође, желе одлазак Пленковића.

Чињеница је да предсједник ХДЗ-а уопште не помаже Пленковићу да се одбрани од оптужби да је "мекани" Хрват и "издајник".

Неки либерални медији, који немају лијепих ријечи за Пленковића, сада се стављају на његову страну, страхујући од побједе хрватских популиста и ултраконзервативаца који, како се наводи, желе свог Орбана.

Опозиција, истовремено, у Хрватској готово да и не постоји.

СДП је пред расулом због побуне против лидера те странке Давора Бернардића и биљежи рејтинг испод 20 одсто, а "Живи зид" има пар процената мање.

Тако је све у рукама десних странака, које између себе спремају обрачун за превласт у друштву.

У тој ситуацији, Андреј Пленковић, конзервативан и уздржан политичар, који је и сам правио договоре са екстремистима /спасавање усташког поздрава "За дом спремни!" и плоче ХОС-а у Јасеновцу/ изгледа као велики либерал и боље рјешење од оних који би могли доћи.