latinica  ћирилица
24/09/2018 |  09:04 | Аутор: СРНА

Србија-ЕУ: Три нова поглавља крајем ове године

Србија би могла да крајем ове године отвори три поглавља у пореговорима о чланству у ЕУ, пишу "Вечерње новости".
Србија и ЕУ - Фото: ТАНЈУГ
Србија и ЕУФото: ТАНЈУГ

Имајући у виду да Унијом тренутно предсједава Аустрија, којој је приближавање Балкана један од приоритета, њени представници покушаће да учине све да би Србија направила значајан корак у евроинтеграцијама, наводи лист.

Посљедњи пут Србија је отворила два преговарачка поглавља у јуну у Луксембругу, чиме се број отворених поглавља попео на 14 од укупно 35, од чега су два затворена.

"Новости" подсјећају да је Србија већ тада била спремна за отварање још три поглавља, али из политичких разлога неке земље чланице нису дозволиле брже приближавање.

У фиокама бриселске администрације на чекању су финансијске услуге /девет/, економска и монетарна политика /17/ и статистика /18/.

"Напредујемо полако, расправљамо редовно на састанцима Радне групе за проширење о Србији, а неке државе и даље сматрају да не треба превише да се жури", каже високо позиционирани извор из Европског савјета.

Саговорник додаје да би због тога било прерано очекивати отварање нових поглавља у октобру и да је реалан рок крај године.

У тексту се наводи да Србија планира да за отварање припреми још једну област, поглавље које се односи на заштиту потрошача и здравља.

У расправу је, у међувремену, укључено и поглавље три, везано за право пословног настањивања и слободу пружања услуга.

Представници земаља чланица тренутно утврђују да ли је Србија испунила мјерила за отварање овог поглавља.