latinica  ћирилица
23/09/2018 |  16:09 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У селу Тишковац већ почињу припреме за хладне зимске дане

Данас је први дан јесени, а то за мјештане села Тишковац код Босанског Грахова значи почетак припрема за прве сњегове и хладне зимске дане. О њима смо извјештавали још у марту када су због високог снијега готово два мјесеца били потпуно одсјечени од свијета. Без обзира на све, они малобројни који овдје живе, не жале се, већ спремно дочекују први сњежни покривач.

И у 21. вијеку макадамски пут једини је којим се до Тишковца може доћи. Мало је обновљених кућа, које су за вријеме ратних збивања порушене, а и оне које су обновљене, претежно су празне и закључане.

Мјештани овог села већ се спремају за хладне зимске дане.

Малобројни становници Тишковца свјесни су шта их чека, и због тога каква год била зима, неће их изненадити.

Основне животне намирнице обезбиједе у великим количинама.

Макадамским путем, који сада користе, зими до Грахова не могу да дођу. Зато тада користе алтернативу.

"Према Грахову се не може проћи, лош је пут, а ми који живимо овдје имамо пограничну карту, па идемо у Книн", прича Јово Владушић из Тишковца.

За разлику од Јове, његова супруга, а ни осмогодишњи Драган који је једино дијете у селу, пред камеру не желе.

Породица Владушић сама зимује у Тишковцу, док остали мјештани са првим хладним данима бјеже, попут 88-годишње Јеле Вукобрат, која ће и ове године презимити код дјеце у Београду.

Без обзира на потешкоће за које се већ сада припремају, глава породице Владушић, отац Јово, каже, љубав према Тишковцу јача је од свих зима и недаћа.