latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:49 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Освештано спомен-обиљежје на Старчевици

У бањалучком насељу Старчевица освештано је спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату. За Републику Српску живот су дала 102 борца из ове мјесне заједнице

Међу 102 уклесна имена на споменик палим борцима који је данас отркивен, налази се и име Мирка Талића. Он је нестао 1995. године у Стројицама код Шипова, а сахрањен 2001. године. Његова кћерка Горана данас је открила споменик у част свом оцу и његовим комшијама.

Предсједник Борачке организације града Бањалука Горан Рогић рекао је да се откривањем спомен-обиљежја за 102 погинула борца из насеља Старчевица чува успомена на оно што су они урадили. Постављањем овог споменика одата им пошта и захвалност, поручио је ресорни министар Миленко Савановић.

"Ми се трудимо да они не буду заборављени и да ово мјесто посјећујемо и ми и омладина и будућа покољења", рекао је Рогић.
"То је било вријеме када смо морали поново да узмемо пушке у руке и да бранимо свој простор, слободу, своје породице и све оно што нам припада", рекао је Савановић новинарима.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да град Бањалука, заједно са борачком организацијом, приводи крају изградњу споменика у већим градским насељима, те да ће након тога пажња бити усмјерена на градњу централног спомен – обиљежја.

"У прошлој и овој години завршили смо нова спомен-обиљежја у Залужанима, Лаушу и у Драгочају, а урађена је и реконструкција и обнова још десетак спомен-обиљежја од Верића и Стричића до Мотика и других локација", навео је Радојичић.

Откривању и освештању спомен-обиљежја на Старчевици присуствовали су, осим породица погинулих бораца, и представници Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, јавног, политичког и привредног живота града Бањалука и Републике Српске.