latinica  ћирилица
23/09/2018 |  15:44 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Бијељина: У ангио-сали урађене комплексне операције на коронарним крвним судовима

Млади љекари Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини урадили су у ангио-сали неколико најкомплекснијих процедура на коронарним крвним судовима.

Из ове здравствене установе истичу да је ово велики успјех за болницу у којој је 2014. године отворена ангио сала. Још већи успјех је чињеница што је операцију извео млади бијељински љекар Александар Јањичић, заједно са тимом доктора из ове болнице и љекара са Института за кардиоваскулерне болести Дедиње.

У болници у Бијељини претходних дана урађено је неколико најкомолекснијих, назахтјевнијих процедура у области интервентне кардиологије, које се раде у веома мало установа на ширем простору бивше Југославије. Млади доктор из Бијељине Александар Јањичић каже да је ово логичан слијед догађаја и плод дугогодишњог усавршавања на најеминентнијим установама у региону и резултат рада са најеминентнијим стручњацима. 

"Имали смо велику част и задовољство да угостимо, а сада већ да постане редован члан нашег тима, професора Синишу Стојковића, који је не само велики стручњак у области ситио лезија, већ и човјек који је члан 'Евро -ситио' клуба", рекао је Јањичић. 

Оперативни захвати на коронарним артеријама које су потпуно запушене дуже од три мјесеца, често се налазе током снимања пацијената који немају никаквих тегоба, па су овакве операције неопходне ради обезбјеђивања квалитетног живота пацијента. 

"Такви пацијенти имају за 30 посто лошији, како дугорочни, тако и краткорочни морталитет. С друге стране много је важно истаћи да пацијенти којима се реканалишу такве артерије, имају знатно квалитетнији живот у односу на пацијенте којима то није учињено", додао је Јањичић.

Директор Болнице у Бијељини Синиша Максимовић истакао је да је свим младим љекарима ове установе омогућена едукација и пружена шанса да успију и граде сјајне професионалне каријере.

 
"Ми смо у наредном периоду планирали, не само из области кардиологије, него и других грана медицине да пошаљемо колеге на субспецијализације, јер тиме обезбијеђујемо врхунски кадар који ће моћи да се носи са свим проблемима", нагласио је Максимовић. 

Око 1.000 интервенција годишње изведе се у ангио сали у Бијељини, која је поред Клиничког центра у Бањалуци једина у Републици Српској у којој се могу радити ове процедуре. Максимовић се нада да ће болница у Бијељини ускоро формирати тим својих доктора који ће покривати рад ангио сале током цијеле године.