latinica  ћирилица
23/09/2018 |  14:03 | Аутор: Б92

Русија: Израел је крив, криминална немарност

Министарство одбране Русије је званично оптужило Израел за обарање руског војног авиона над Сиријом, пренијели су израелски медији.
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ) -
Игор Конашенков (Фото: Министерство обороны РФ)

Руско министарство је навело да је израелска војска одговорна за "криминалну немарност".

У извештају у коме се детаљно наводе околности инцидента, Русија је закључила да ју је Израел намерно обмануо о планираном удару крај Латакије, чиме је спријечено да руски авион на вријеме одлети на безбједно.

"Представљени тачни подаци указују да акцијама израелских борбених пилота који су довели до губитка живота 15 руских војника недостаје професионализам и да су биле акти криминалне немарности. Зато вјерујемо да кривица за трагедију руског Иљушина 20 лежи искључиво на израелским ваздухопловним снагама и онима који су донијеле одлуку да изведу такве акције", рекао је генерал мајор Игор Конашенков, портпарол Министарства.

Оштро критикујући понашање Израела у инциденту он је оценио да израелско војно руководство "или не поштује ниво односа с Русијом, или нема контролу над индивидуалним командама или командујућим официрима који су разумјели да ће њихове акције водити до трагедије".

Русија се такође успротивила тврдњама Израела да је авион оборен када су се израелски авиони вратили на израелску територију.

"Израелски авиони су видјели руски Иљушин Ил-20 и употребили га као штит против противавионских ракета док су они маневрисали у региону", рекао је портпарол.

Русија је послала 310 обавештења израелској војсци од постизања договора о сарадњи, додао је Конашенков док је Израел обавијестио Русију само 25 пута, иако је извео више од 200 удара у Сирији за посљедњих годину и по.

Он сматра да је то изузетно незахвалан одговор на све што је Руска Федерација урадила за Израел и за израелски народ недавно.

Портпарол је похвалио руске напоре да се осигура повлачење снага које подржава Иран на Голанској висоравни крај израелске границе и додао да је 1.050 људи и 145 комада оружја уз 24 ракетних повучено 140 километара на исток Сирије на захтјев Израела.

Рекао је и да Русија ради на очувању јеврејских гробова у Алепу и да руски војници траже посмртне остатке израелских војника несталих у акцији у ранијим сукобима.

У извиђачком авиону "Иљушин Ил-20" погинуло је 15 чланова посаде у понедјељак увече, када га је сиријска противваздушна одбрана грешком погодила послије израелског удара крај лучког града Латакије.

Израел је за инцидент оптужио сиријску безобзирност, али је амбасада Русије у Тел Авиву на Твитеру објавила да су акције израелске ратне авијације биле "неодговорне и непријатељске" и изложиле руски авион опасности.

Претходно је руско Министарство одбране навело да је израелска војска обавијештена у посљедњем минуту о израелској операцији и да су израелски авиони користили руски авион као штит.

Либански медиј Ал Мајадин у међувремену је најавио да Русија планира да ваздушни простор над сиријским територијалним водама Средоземног буде затворен до краја војних вјежби 26. септембра.

У извештају се наводи да је одлуку о затварању ваздушног простора донео Нацонални безбједносни савјет Русије након обарања авиона.

Исти медиј је објавио раније прошле недјеље да је Русија одбацила налазе израелске истраге о инциденту.

Израел је одмах послије обарања авиона потврдио удар на сиријско постројење оружја, у коме су учествовала четири израелска авиона "Ф-16", што иначе не чини.

У четвртак је израелска војна делегација отпутовала у Москву да покуша да смањи тензије због обарања авиона.

Руским колегама су представљене информације које је Израел имао прије напада и главни налази почетне истраге.

Израелска страна је тврдила да је обавијестила руску војску у складу с договором о избегавању ненамјерних сукоба двије земље.

Предсједник Русије Владимир Путин у уторак је изјавио да је до обарања авиона довео "ланац трагичних случајних околности", што је у Израелу оцијењено као ублажавање почетних оцјена Министарства одбране.