latinica  ћирилица
23/09/2018 |  11:27 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Додик: Једини начин да БиХ преживи јесте повратак уставном поретку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да БиХ мора да се врати свом уставном поретку и да је то једини начин да она преживи.
Дејтонски споразум - Фото: РТРС
Дејтонски споразумФото: РТРС

Додик је у интервјуу за Срну нагласио да све што су странци до сада наметнули у БиХ не може да издржи вријеме, јер је свако наметање само сила, те да је након потписивања Дејтонског споразума одмах кренуо атак на права Републике Српске, да се она умање и униште и да се у првој фази од Српске направи празна љуштура, а касније и бесмислена заједница.

"Не треба вјеровати онима који на међународном плану кажу да поштују Дејтонски споразум, јер да поштују не би га урушили до те мјере да је данас на сцени правно политичка ситуација која се потпуно разликује од онога што је написано у Уставу, а што ће бити проблем БиХ у будућности", истакао је Додик.

Он је најавио да ће одмах по уласку у Предсједништво тражити да се донесе одлука о подношењу тужби пред међународним и домаћим судовима против високих представника који су кршили међународно право и подсјетио на изјаву Педија Ешдауна да су он и његови пријатељи, такође Британци, Крис Патен и Џорџ Робертсон "уложили много напора да дисциплинују политичаре у БиХ, прије свега, у Републици Српској и да су њихови поступци понекад били брутални".

"То је Ешдаун изјавио на састанку што је сасвим довољно да га тужите и да сваки, иоле објективан, суд пресуди јер је он као високи представник био дужан да штити Дејтон а не да га разграђује. Уз то све још кад нам странци почну да причају о криминалу и корупцији то је толико смијешно. Навешћу само примјер Ешдауна који је купио кућу за 100.000 КМ од муслиманског генерала на Јабланичком језеру и након тога је продао за милион и по када је одлазио. Шта је то него корупција. Али они мисле да ће све то неко заборавити и зато њима Милорад Додик, можда, и смета јер превише зна и превише памти", рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ нема шанси све док највећи дио власти креирају странци и као таква не може успјети, као што ни покушаји њене централизација нису и неће ништа добро донијети ни народу ни БиХ.

"Зато мислим да је управо ово тренутак када људи морају да разумију о чему се ради, да бирају конзистентне власти и да не подрже оне који су за централизацију БиХ и који своје подаништво, попут представника Савеза за промјене, покушавају да представе као врлину", истакао је Додик.