latinica  ћирилица
23/09/2018 |  10:57 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Комисија за утврђивање посљедица бомбардовања иде у Врање

Комисија за утврђивање посљедица бомбардовања у Србији у наредних десетак дана иде у Врање које је имало проблем са пројектилима са осиромашеним уранијумом, рекао је предсједник Комисије Дарко Лакетић.
Посљедице НАТО бомбардовања - Фото: РТРС
Посљедице НАТО бомбардовањаФото: РТРС

Лакетић је навео да ће у Врању прикупљати информације које су значајне за настанак одређених обољења, те прикупити свједочења од лица која су имала контакт са контаминираним тереном, као и од њихових породица.

Он је додао да осиромашени уранијум само "врх леденог бријега", те да други градови имају проблема са другим токсинима.

Лакетић је подсјетио да је у Панчеву гађана "Петрохемија", у Новом Саду рафинерија, а у Нишу, Крагујевцу и другим градовима трафо-станице, из којих се ослободило трафо-уље са канцерогеним пируленом.

"Комисија ће ићи на већину локација, а где не буде ишла, прикупиће информације са терена", рекао је Лакетић за Радио-телевизију Србије.

Што се тиче утицаја на животну средину, Лакетић каже да ће се истраживати утицај токсина и после асанације коју је урадио Институт "Винча".

Према његовим ријечима, закључци Комисије могу се очекивати 2020. године, а они ће користити Србији за асанацију животне средине, рано лијечење болесника и за превенцију.

"Што се тиче резултата, али ће резулати ове комисије дефинитивно имлицирати правни и политички пут", рекао је Лакетић и додао да ће предложити поновно испитивање ове проблематике пред УН.

Он је нагласио да претходне извјештаје УН стручна јавност не сматра релевантним, те ће тражити објективно истраживање.