latinica  ћирилица
22/09/2018 |  14:32 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан 11. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске

У Козарској Дубици данас је обиљежен Дан 11. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, која је у свом саставу имала око 5.700 војника од којих је 195 погинуло, а 562 теже и лакше рањено.
Обиљежен Дан 11. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (Фото: www.rtv-kd.com) -
Обиљежен Дан 11. пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (Фото: www.rtv-kd.com)

Тим поводом данас је у Спомен-храму Света Петка служен помен за погинуле борце у одбрамбено-отаџбинском рату, а затим је организовано дружење бораца.

Начелник општина Козарска Дубица Раденко Рељић истакао је да је ова славна бригада прошла трновит пут и кроз најбитније ратне операције, пробијање коридора, а да је на крају рата дала учествовала у одбрани Козарске Дубице и западних граница Српске.

Према његовим ријечима, 11. Пјешадијска бригада настала је почетком рата, распадом бивше Југославије и била је у саставу Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске, а током свог ратног пута поднијела је велике људске жртве.

"Наш народ и војска су створили Републику Српску, а успомене на борце, учеснике рата и ратне догађаје морамо чувати од заборава, те уживати у слободи коју смо тешко стекли", поручио је Рељић.

Предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица Драгољуб Ћибић подсјетио је да је 11. Пјешадијска бригада мобилисана 30. јуна 1991. године, а на данашњи дан те године упућена је на први борбени задатак.

Он је подсјетио на ратни пут 11. Пјешадијске бригаде из Козарске Дубице на ратиштима широм Републике Српске, те оцијенио да у данашње вријеме треба радити на побољшању друштвеног положаја и материјалног статуса демобилисаних бораца.

"За то се морамо борити и на томе радити и мислим да Борачка организација одговара том задатку и да чак и предњачи у неким идејама и инцијативама. Морамо се масовније окупљати, а наша порука је да чувамо јединство и оно што смо показали моралом у рату", поручио је Ћибић.

Ратног времена данас се присјетио Горан Тркуља, бивши припадник дубичке пјешадијске бригаде који је истакао да је поносан на оно што су издржали и направили у рату.

"Треба радити на побољшању положаја бораца, који су данас запостављени и раде најтеже физичке послове", рекао је Тркуља и додао да треба чувати оно што је стечено и не дозволити нови рат у који би се, каже, поново одазвао ако буде потребе.

Командир чете у Другом батаљону у дубичкој бригради Мићо Чекић сматра да више пажње треба посветити борцима који живе у сиромаштву.

Дубичка пјешадијска бригада је одликована Орденом Карађорђеве звијезде. Током одбрамбено-отаџбинског рата често је употребљавана и са нижим формацијским јединицама у саставу одређених тактичких и оперативних група, а учествовала је и на многим ратиштима и није изгубила ниједан метар квадратни територије.