latinica  ћирилица
22/09/2018 |  10:25 | Аутор: РТРС

Босна штити исламисте

У свом редовном, годишњем извјештају за 2017. Стејт департмента, Србија је похваљена као држава у којој је дошло до највише позитивних помака, док је БиХ оцјењена као најпроблематичнија када је ријеч о борби против глобалног тероризма.
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba) -
Џевад Галијашевић (фото:insajder.ba)

Као кључни проблем у Босни, амерички аналитичари указују да већу ефикасност "подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма".

Стручњак из области безбједности Џевад Галијашевић оцјењује за "Вести" да је Стејт департмент навео све важне проблеме на које он већ годинама уназад указује.

- Ово је један од до сада најснажнијих шамара властима у Сарајеву од стране Америке и једино је недостајало да отворено кажу: "Људи, код вас је потпуни распад система" - истиче Галијашевић и подсјећа да ниједан досадашњи извјештај америчке владе није био оволико оштар у оцјени ситуације у БиХ.

- И у праву су. Службе које би требало да се баве обавјештајним радом су не само несинхронизоване, већ је добар дио њих у свађи. СИПА - агенција која се директно бави борбом против тероризма има укупно 25 људи, а сваки покушај да јој се појачају капацитети се одбија.

Проблем ствара и лоша законска регулатива, али и ту су сви покушаји да се нешто промјени на крају одбијани. Тако је и могуће да Америка већ двије године потражује држављанина БиХ осумњиченог за терористичке нападе, али и да већ двије године безуспјешно траје истрага о четири случаја прања новца у циљу финансирања терористичких организација.

Министарство безбједности и Тужилаштво БиХ уместо да сарађују, они су у свађи и то на персоналним нивоима због чега трпе обје институције.

- Чуди ме да Стејт департмент поглавље о БиХ није завршио закључком: "Ви сте заправо главна пријетња по регион и свет" - закључује Галијашевић.

За разлику од Босне, Стејт департмент за активности Србије има само ријечи хвале, наводећи да је званичан Београд предузео све потребне кораке да побољша своју способност у борби против тероризма.

За професора на Факултету безбедности Зорана Драгишића извјештаји Стејт департмента су по правилу објективни:

- Овај посљедњи показује да је Србија заиста лидер у региону и када је ријеч о борби против међународног тероризма, али и сарадњи са безбједносним службама у региону - наглашава Драгишић.

На констатацију Стејт департмента да и даље постоји ризик од прања новца зарад финансирања међународног тероризма, овај стручњак одговара да је геостратешки положај Србије такав да ће то увијек бити објективна опасност, али активности надлежних служби показале су да Србија има и начина и капацитета да то спријечи.

Косово - расадник џихадиста

У извјештају Стејт департмента посвећеном Косову, наводи се да је прошле године 403 особе отпутовало у Сирију и Ирак како би се борили у редовима ИД или Ал Нусра фронта, те да их је 74 погинуло. Наводи се да се 133 радикалних исламиста са Косова вратило, док је 196 и даље у конфликтним зонама.

Драгишић истиче да је толики број "ратника" посљедица безбједносне ситуације у јужној српској покрајини.

- Показује се да власти у Приштини немају капацитета и да су фактички неспособни да ситуацију држе под контролом - оцјењује овај стручњак.

Македонија на прекретници

Зоран Драгишић истиче да ће се предстојећим референдумом одредити и даља судбина Македоније.

- Албански фактор се помирио са чињеницом да оног тренутка када Македонија постане чланица НАТО нестају и било какве територијалне претензије. Али очекујем да ће се са стабилизацијом ситуације у овој земљи то одразити и на цијели Балкан - закључује Драгишић.

Извор: www.vesti-online.com