latinica  ћирилица
22/09/2018 |  09:06 | Аутор: СРНА

Цикотић осумњичен да је оштетио буџет БиХ за 6,3 милиона КМ

Тужилаштво БиХ сумњичи бившег министра одбране БиХ и актуелног савјетника бошњачког члана Предсједништва БиХ Селму Цикотића да је продајом вишкова наоружања и војне опреме загребачкој фирми "Скаут" оштетио буџет БиХ за око 6,3 милиона КМ, сазнаје "Дневни аваз".
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Позивајући се на више извора у Министарству одбране и полицијским агенцијама у БиХ, лист пише да је Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, по наредби Суда БиХ привремено изузела оригиналну документацију која се односи на продају вишкова оружја, као и анексе уговора које је потписивао Цикотић, без сагласности Предсједништва БиХ.

У Сипи су потврдили да су по наредби Суда БиХ одузели оригиналне документе који се односе на продају и испоруку вишкова наоружања и муниције једној фирми из Хрватске, пише "Еуроблиц".

Овај лист наводи да се вишак наоружања може поклонити, уништити или продати, али се за сваку од ових одлука мора добити одобрење Предсједништва БиХ.

Из Сипе је наведено да су ове активности резултат истраге коју су провели по наредби Тужилаштва БиХ.

Према наводима Сипе, постоји сумња да су од 22. марта до 22. октобра 2010. године, без сагласности Предсједништва БиХ, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције, закључених током 2003. и 2004. године.

Сипа је саопштила да је осумњичени у овом предмету измијенио битне одредбе уговора тако што је смањивао количине оружја које је теже продати на тржишту, а увећавао количине за наоружање које се лакше продаје.

С циљем удовољавању захтјева купца из Хрватске, осумњичени је наведеним радњама оштетио буџет БиХ у износу од око 6.297.580 КМ, саопштено је из Сипе.

Цикотић је рекао да не зна да је осумњичен у овом предмету, али је потврдио да га је Сипа прије три године саслушавала у својству "министра и свједока".

Припадници Сипе у четвртак, 20. септембра, изузели су оригиналну документацију из 2003. и 2004. у вези са продајом наоружања и муниције између тадашњег федералног министарства одбране и једне фирме из Хрватске, због сумње да је буџет због малверзација оштећен за 6,3 милиона КМ.