latinica  ћирилица
21/09/2018 |  21:01 ⇒ 21:02 | Аутор: БЕТА

ЕК: Треба избјећи све провокације у оквиру дијалога Београда и Приштине

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је вечерас агенцији Бета да је у тренутку наставка рада предсједника Србије и Косова, Александра Вучића и Хашима Тачија у оквиру дијалога Београд и Приштине, неопходно избјећи све провокативне изјаве и акције и додала да су Приштина и Тирана у обавези да поштују одредбе ССП-а о границама.
Маја Коцијанчић - Фото: Screenshot
Маја КоцијанчићФото: Screenshot

Поводом позива директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, да се Брисел изјасни о најави косовског премијера Рамуша Харадинаја о "отварању границе између Косова и Албаније од Нове године", Коцијанчичева је рекла да ЕУ обично "не коментарише коментаре".

Портпаролка је међутим истакла да је у "тренутку када предсједници Вучић и Тачи настављају рад у оквиру дијалога неопходно избјећи све провокативне изјаве или акције", наводи се у саопштењу достављеном агенцији Бета.

Према њеним ријечима, Приштина и Тирана су у обавези да у потпуности поштују одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) које се односе на коректно управљање границама.

И Косово и Албанија су се обавезали на "коректно управљање границама и граничним прелазима уз пуно поштовање услова који проистичу из Споразума о стабилизацији и придруживању. Ми очекујемо да се они понашају у складу са тим", додала је она.

"Посао на правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа, који мора бити обострано прихватљив и у складу са међународним правом, комплексан је и тежак процес, а двјема странама је потребно простора за дискусије и мирна атмосфера гдје ће мудрост и лидерство преовладати", рекла је Коцијанчичева.

Портпаролка Европске комисије додала је да ЕУ ради са свим партнерима на Западном Балкану на бољим условима за трговину, на питању миграција, управљања границама и безбједности.

Додала је да су на самиту у Софији сви лидери из региона потврдили посвећеност успостављању регионалне економске зоне која ће обезбиједити унутар регионалну трговину и убрзати привредни раст и напредак.

Коцијанчичева је навела да је ЕУ инвестирала у побољшање објеката на границама и граничним прелазима у цијелом региону као и да је Европска агенција за граничну и обласку стражу иницирала споразуме са Албанијом, Македонијом и Србијом.

"Наши заједнички напори са свим партнерима на Западном Балкану и добра сарадња у циљу побољшања трговине у региону, као и обезбјеђивање услова за безбједни и функционалан безвизни режим од кључне су важности за ЕУ", рекла је портпаролка Европске комисије.