latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:51 ⇒ 22/09/2018 | 08:26 | Аутор: dnevni avaz

Адемај: Изетбеговићева и Турковић нападом на мене правдају своју неспособност

Након што су директор Завода здравственог осигурања Самир Турковић (СДА) и директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС) Себија Изетбеговић (СДА) оркестрирано напали Министарство здравља Кантона Сарајево и министарку Зилху Адемај, огласила се и сама министарка Адемај саопштењем за јавност.
Турковић, Изетбеговић и Адемај (Фото: patria) -
Турковић, Изетбеговић и Адемај (Фото: patria)

Изјаве директорице Клиничког центра Себије Изетбеговић изречене током посљедњих дана, каже, не жели да коментирише јер су изречене непримјереним рјечником, с циљем да је увриједи и понизи њено достојанство и дигнитет који ужива годинама.

"Умјесто тога, истаћи ћу неколико података који говоре о мом раду и раду докторице Изетбеговић те остављам читаоцима да сами донесу суд".

У саопштењу напомиње да је у ратном периоду, заједно с тадашњим руководством и свим запосленим, а нарочито љекарима и осталим медицинским особљем сачувала реноме ове установе.

Министарка Адемај је упитала Изетбеговићеву и Турковића гдје су били за вријеме рата док је у то вријеме водила Клинички центар Универзитета у Сарајеву.

"У том периоду сам по функцији морала свакодневно осигурати за 2.000 лежећих пацијената, углавном рањених, лијекове и медицинске материјале, храну, воду, струју за операционе сале, интензивну његу, дијализу и друго, а није било нити једне марке, а камоли стотина милиона марака. Питам се гдје је она (као и Турковић) тада била и шта је радила".

Напомиње да је Клинички центар за свој рад у ратном периоду добио најпрестижнију награду Уједињених нација, којој се данас не зна ни за траг, како би се, каже, избрисале заслуге свих оних који су у том периоду чинили велику жртву за народ и државу.

Све се то осигуравало, додаје Адемај, симболичним приходима (око 50 милиона КМ у 2000. години) и није, каже, било незадовољства нити нарушених међуљудских односа какве имамо данас.

Министарка додаје да је у том периоду у Клиничком центру било више од 2.000 болесничких кревета, годишње лијечено око 70.000 пацијената и све се то опскрбљивало са 50 милиона КМ. Вриједност капитала је износила скоро 700 милиона КМ.

Данас, каже, Клинички центар има капацитет од 1.560 болесничких кревета, 45.900 пацијената годишње, а годишњи приход чак 220 милиона КМ. Вриједност капитала са завидних 700 милиона КМ смањила се на 200 милиона КМ.

Министарка је додала да потпуну контролу над радом ЗЗО-а КС има СДА, јер има већину у Управног одбору.

"Финансијским плановима сте сачинили такву расподјелу средстава којом би се у потпуности онемогућио рад већине здравствених установа, чији директори нису из СДА (Општа болница “Прим. др Абдулах Накаш“, Дом здравља КС, Апотеке Сарајево, Завод за медицину рада КС, Стоматолошки факултет, а највећи дио средстава се планирао усмјерити према КЦУС-у. То би у потпуности онемогућило пружање здравствених услуга и исплату плаћа у тим установама, а крајњи циљ је био економски уништити ове установе и приказати руководства ових установа неспособним, а с друге стране стварати штедионицу у Клиничком центру".

Због тога су, каже, на овакве финансијске планове ургентно уложени амандмани да се за ове установе осигурају додатна средства и спасе од колапса.

"И поред тога Клинички центар је 2017. годину завршио пословање са вишком прихода над расходима, односно исказном добити од 25 милиона КМ. Како? Одговор је једноставан, добивали су више средства него што им припада по нормативима, а с друге стране су ускраћивали здравствене услуге пацијентима и преусмјеравали их у друге здравствене установе, грађани током лијечења у КЦУС-у морали сами куповати лијекове. Потом су ово назвали реформом и успјешним пословањем. Али, нека грађани сами закључе".

Адемај оптужује Турковића да "као господар новца даје себи за право да запошљава административни кадар у ЗЗО".

"Пошто Финансијским планом заграбите средстава колико хоћете, фискална процјена вам је чиста формалност. Напомињем да је на ваш захтјев и инсистирање премијера, Влада КС на сједници одржаној 24. маја 2018. године дала је сагласност за пријем 18 радника у ЗЗО са обавезом да попуну истих мора извршити путем јавног конкурса. Иако је ЗЗО институција са најбољом информатизацијом, број запослених сваке године расте. Дакле, могу се запошљавати административни, али не и здравствени радници. Директор Турковић би, по инструкцијама, желио да крчми народне новце на начин да долми здравствене установе у којима су кадрови СДА како би се приказали као велики способни менаџери, а остале економски уништити и приказати их неспособним".

Министарка Адемај додаје да је Турковић својим доласком у ЗЗО КС на мјесто директора затекао стање великог расипништва у трошењу средстава, као и бројне нерегуларности у раду и пословању, о чему је и ревизија исказала свој налазе и дала препоруке за отклањање истих. Међутим, напомиње да је Турковић био члан Управног одбора овог Завода у вријеме када су дешавале бројне неправилности у пословању Завода, па је у том својству морао знати за те неправилности, јер је то улога органа управљања, те предлагати и мјере за њихово спречавање и отклањање.

Како би завршила са јавном полемиком, министарка Адемај позивала је директорицу Клиничког центра и директора Завода здравственог осигурања на јавни дијалог у било којем програму и било којој ТВ кући, како би јавност просусудила, како каже, о њима и њиховим дјелима.