latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:48 ⇒ 11:50 | Аутор: СРНА

Званична посјета Китаровићеве БиХ - државна тајна

Званична посјета предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић БиХ у мају проглашена је за државну тајну, мада за то нема никаквог објашњења, наводе хрватски медији.
Чланови Предсједништва БиХ са Колиндом Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Чланови Предсједништва БиХ са Колиндом Грабар КитаровићФото: klix.ba

Афера у вези са путем Китаровићеве избила је у часу када је Дарио Јуричан, који припрема филм о градоначелнику Загреба Милану Бандићу, који је под истрагом Канцеларије за сузбијање корупције и организованог криминала, питао Китаровићеву шта је радила у БиХ од 14. до 16. маја?

Према званичним подацима, Китаровићева је тада посјетила БиХ поводом отварања Конзулата Хрватске у Витезу, а састала се и са хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем.

Јуричан је тражио факсимил путног налога хрватског предсједника да би утврдио да ли је Китаровићева имала још сусрета и да ли је посјетила још неко мјесто у БиХ. Међутим, добио је одбијеницу.

"Путни налози предсједника Хрватске класификовани су степеном тајности `ограничено`", пише у одговору кабинета хрватског предсједника, уз позивање на Закон о тајности података.

Повјереник за информисање Хрватске већ је пресудио да кабинет предсједника нема право да путне налоге проглашава службеном тајном.

Претпоставља се да је аутор филма довео у везу посјету Китаровићеве и чињеницу да је Милан Бандић из Погане Влаке, села у којем је, како каже, саградио мајци "највећу кућу" у којој понекад и сам борави.

Хрватски медији истичу да ово није једини случај да се посјете Колинде Грабар Китаровић проглашавају за државну тајну.

Прије више од годину дана медији су тражили путни налог њеног службеног пута у САД. Након дуготрајног управног поступка, Канцеларија повјереника за информисање одлучила је да факсимил налога за службени пут предсједника у иностранство не може бити државна тајна.

Хрватски медији спекулишу о разлозима тајновитости хрватског предсједника и, како се наводи, паничног страха да се дају детаљи заваничних посјета БиХ и САД.