latinica  ћирилица
20/09/2018 |  20:53 ⇒ 21:21 | Аутор: СРНА

Бањалука добитник европског признања за урбану мобилност

Град Бањалука добитник је овогодишње престижне европске награде за унапређење урбане мобилности који додјељује асоцијација европских градова Цивитас.
Град Бањалука добитник награде - Фото: СРНА
Град Бањалука добитник наградеФото: СРНА

Ову награду додјељује стручни жири једном европском граду који је током године постигао значајну трансформацију и напредак на пољу одрживог развоја.

Признање у категорији "Град у трансформацији" вечерас је у шведској Умеи, у оквиру конференције Цивитас форума, у име градске администрације, примио начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Сандић је у изјави за Срну рекао да је Бањалука, као једина локална заједница из БиХ која је члан Цивитас мреже, препозната као град који је у веома кратком периоду провео низ различитих мјера са циљем промовисања урбане мобилности.

"Тиме се показује опредјељење за напредовањем по принципима одрживог развоја, за побољшањем животне средине и квалитета живота у граду", рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, конкретни кораци ка унапређењу урбане мобилности покренути су послије реорганизације Градске управе и фокусирања на конкретне саобраћајне проблеме у граду.

"Тиме је јасно показано наше опредјељење да ћемо се бавити саобраћајем и да то неће само бити слово на папиру", навео је Сандић након свечане церемоније у Умеи.

Како је нагласио, ова награда представља велико признање за предузете мјере и показатељ да је градска администрација на правом путу, али и обавезу да се ради више и боље.

Говорећи о спроведеним мјерама у области урбане мобилности и одрживог развоја, Сандић је нагласио да је Бањалука, између осталог, недавно увела систем за аутоматско изнајмљивање бицикала, такозвани "Бајк шеринг", који је одлично прихваћен и сваким даном је све више корисника.

Сандић је рекао да су постављени пуњачи за електрична возила на јавним површинама, реконструисан дио пјешачке зоне у централној градској језгри, те уведен панорамски аутобус на Бањ брдо.

"У центру града ограничили смо вријеме паркирања и затворили за саобраћај викендима централну градску улицу. Започели смо пројектовање мреже бициклистичких стаза и данас по први пут у оквиру коловоза означили бициклистичку траку", рекао је Сандић.

Он је напоменуо да је Бањалука у јуну успјешно организовала једнодневну конференцију у оквиру Цивинет мреже, која је окупила преко 60 стручњака из шест земаља.

Према ријечима Сандића, Бањалука је једина из БиХ регистровала своје активности за Европску седмицу мобилности која је у току.

Путем различитих политика и пројеката, Европска комисија преузела је велики број акција како би се смањило загађење проузроковано саобраћајем.

Од 2002. године Европска комисија подржава Цивитас иницијативу, која додјељује и висока признања градовима Европе, који су на овом пољу постигли највеће резултате.