latinica  ћирилица
20/09/2018 |  20:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Стиже хладни арктички талас

Лијепом септембарском времену дефинитивно долази крај и већ сљедеће седмице Европу ће захватити талас хладног ваздуха са Арктика, када ће пасти температуре.
Стиже хладни арктички талас (Фото: Severe Weather Europe) -
Стиже хладни арктички талас (Фото: Severe Weather Europe)

Како јавља метео портал "Severе Weather Europe", идуће седмице са сјевера ће над нашим континентом доћи до снажног продора ваздушне масе с Арктика који ће се проширити над великим дијелом Европе. Натпросјечно високим температурама доћи ће крај након двају продора хладноће са сјевера, преноси Index.hr.

Први и слабији продор хладног ваздуха стиже овог викенда, а други, интензивнији продор требало би да се догоди у понедјељак или уторак, при чему ће маса врло хладног ваздуха допријети све до јужног Медитерана, па чак и сјевера Африке, наводи се.

Тренутна метеоролошка ситуација над Европом почеће да се мијења у петак, кад ће се хладни арктички ваздух почети да се пробија над сјевером и западом континента.

Хладан ваздух шириће се иза хладног фронта с Атлантика према централној Европи, док ће се топли ваздух помјерати на крајњи сјевер, према Скандинавији и сјевероистоку.

Над Атлантиком ће се ускоро формирати нови талас хладног ваздуха, а тада ће се створити "канал" према сјеверу који ће омогућити снажан продор арктичког ваздуха према континенталној Европи.

До уторка ће се талас хладног ваздуха развити над континентом, па ће се тако арктички фронт проширити преко средње Европе до Балкана и Медитерана, наводи "Severе Weather Europe".

Због тог таласа доћи ће до драстичног пада температуре.