latinica  ћирилица
20/09/2018 |  16:28 ⇒ 21/09/2018 | 11:30 | Аутор: РТРС

Почињу 20. Ћоровићеви сусрети

Билећа и Гацко, одобори СПКД „Просвјете", домаћини су 20. "Ћоровићевих сусрета“ писаца и историчара. Програм манифестације почиње вечерас у Гацку уручењем награде „Владимир Ћоровић“ за историогарфију, академику Јованки Калић. Билећки, књижевни дио сусрета почиње сутра, а биће откривена биста књижевнику Радославу Братићу, једном од утемељивача сусрета.

Еминентни историчари, стручњаци из области историјских и географских наука, у оквиру 20. Међународног научног скупа расправљаће о 1918.години код Срба и у српској историографији. Награда “Владимир Ћоровић“, која се додјељује за доприносе у истриографији, по одлуци стручног жирија, вечерас ће бити уручена академику Јованки Калић.

Организатори су одлучили да ове године додијеле и специјалну повељу Милану Мићићу за дјело "Американци српски ратни добровољци из САД-а".

Реферати, који се ове године презентују, биће публиковани у наредном Зборнику. Организатори су уприличили и богат пратећи програм, изложбе, промоције Просвјетиних издања, те историјски час у страдалном селу Продворица код Гацка.

Књижевни дио манифестације “Српска проза данас“, почиње сутра у Билећи. Књижевно признање “Светозар Ћоровић“ ове године додјељује се Драгиши Калезићу за књигу “Приповијетке“ и Ранку Рисојевићу за роман “Бескућник“ .