latinica  ћирилица
20/09/2018 |  15:35 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Пале у наредне двије године добија еколошку топлану на биомасу

Пале би у наредне двије године могле коначно ријешити систем топлификације. Пројекат изградње модерне енергане који су данас представили начелник општине и директор Електродистрибуције Пале вриједан 20 милиона марака највећа је инвестиција у посљедње двије деценије на територији ове општине.

Реализација новог пројекта обухвата првенствено измјештање постојеће дотрајале топлане у самом центру Пала. Већ се кренуло у сређивање папирологије након чега ће почети и први радови на енергани која ће бити еколошки прихватљива, јер ће се као гориво користити биомаса.

То је капитална инвестиција у великом заједничком пројекту Владе Републике Српске, општине и "Електродистрибуције Пале", а технички дио је увелико завршен, постоје добре студије, те остаје да се заврши административни дио.

"У наредне двије године када га пустимо у погон створиће се услови, осим за гријање комплетних Пала и производњу електричне енергије, и за стварање савременог спортско-рекреативног центра, којем је топлотна енергија потребна", каже директор Електродистрибуције Пале Љубомир Мрда.

Општина је обезбједила добру подлогу за спровођење овог пројекта куповином имовине Фамоса, за које је Влада Српске издвојила милион док се општина кредитно задужила за милион и двијестотине хљиада марака.

Начелник Пала Бошко Југовић наводи да "Фамос" посједује стару котловницу, те да у договору са "Електордистрибуцијом" и представницима Владе Српске заједно улазе у подухват изградње енергане.

"Најбитније је да је ријеч о еколошком пројекту", изјавио је Југовић и нагласио да када измјесте дотрајалу Топлану радници не треба да брину за посао, јер ће сви запослени прећи у нову.

Ово није једина инвестиција у новонасталој индустријкој зони. За двадесетак дана ће бити отворен погон за производњу лед расвјете и сијалица српског бренда Вјас лајт гдје ће новозапослење наћи близу двадесетак радника, а у коначници ће их радити око четрдесет. Инвеститор је у овај пројекат уложио преко милион марака.