latinica  ћирилица
20/09/2018 |  15:27 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Вишеград - повеље о братимљењу са Звечаном, Косовском Митровицом и Звениградом

Низом манифестација општина Вишеград обиљежава Крсну славу - Малу Госпојину. Данас су потписане повеље о братимљењу са двије општине са Косова и Метохије и једном московском општином. Отворене су и нове просторије Туристичке организације Вишеград.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић потписао је повеље о братимљењу са општинама Косовска Митровица и Звечан.

"На задовољство свих наших грађана потписане су повеље које ће нас спајати, повезивати, проширивати наша пријатељства, помагати једни другима и ширити сарадњу на свим нивоима", рекао је Ђуревић.

Александар Спирић, предсједник општине Косовска Митровица, истакао је да ће сарадња у почетку бити кроз спортска друштва и културне манифестације, а у будућности планирају, како каже, и пројекте који економски треба да оснаже народ и у Српској и на Космету.

"Српски народ тренутно има двије куће - једна је Република Српска, а друга Србија и обје куће су сазидане на темељима који се зову Косово и Метохија. Уколико ти темељи и даље буду чврсти и стабилни, те двије куће ће бити и даље чврсте", рекао је предсједник општине Звечан Иван Теодосијевић.

Такође, потписана је повеља о братимљењу са московском општином Звениград.

"Био је дуготрајан пут до потписивања повеље и драго нам је што потписујемо данашњу повељу, а велику захвалност дугујемо Удружењу српско-руског пријатељства `Завјет`, које је било иницијатор потписивања повеље о братимљењу", истакао је предсједник општине Звениград Јевгениј Николајевич Ружов.

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић са замјеником предсједника општине Чајетина Арсеном Ђурићем, потписао је споразум о сарадњи који подразумијева све облике сарадње, а посебно туристичку гдје ће гости из Српске моћи по далеко повољнијим условима добити смјештајне капацитете као и друге ресурсе које Златибор има.

На градском тргу положени су вијенци у знак сјећања на погинуле борце ВРС, а организован је и пријем за породице погинулих бораца.