latinica  ћирилица
20/09/2018 |  13:12 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

У овој години планирано да се уложи још око милион КМ у Вишеград

Према подацима Владе Републике Српске до сада је по различитим програмима из развојног програма и из буџета Републике Српске у општину Вишеград уложено око 35 милиона марака.
На Дрини ћуприја - Фото: Wikipedia
На Дрини ћупријаФото: Wikipedia

Поред подршке Владе и министарстава на територији општине Вишеград кроз кредите Инвестиционо развојне банке Републике Српске /ИРРБ РС/ пласирано је око пет милиона марака.

У овој години Влада Српске уложиће готово милион КМ за изградњу дјечјег игралишта и помоћног стадиона са приступним саобраћајнинаца и паркинг простором, те транспортног цјевовода од извора Оџак један и два до постојећег транспортног цјевовода Клашник - Прелово, као и за изградњу канализационе мреже.

Најзначајнија улагања, око 10,6 милиона, уложена су у пројекат изградње Андрићграда, који осим историјског и културног има и велики значај за развој туристичких и свих других развојних потенцијала општине Вишеград.

У сарадњи са борачком организацијом, која је дала значајан допринос у одбрамбено-отаџбинском рату, реализовани су многи пројекти од којих су најзначајнији стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратнихвојних инвалида којим су стамбено збринуте 253 породице за шта је издвојено око три милиона марака.

Према подацима Владе, на подручју општине Вишеград нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Поред програма стамбеног збрињавања, Влада је настојала помоћи и исказати подршку овој локалној заједници и кроз друге пројекте, па је кроз пројекте социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла у овој локалној заједници збринуто 1.211 радника из 12 предузећа, што је Влада финансирала са више од четири милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања у општину Вишеград уложено је око 900.000 КМ, чиме је омогућено да 249 лица пронађу посао.

Када је ријеч о привредном развоју Вишеграда, Влада Српске је у периоду од 2006. године до данас, у оквиру подршке привреди уложила око три милиона КМ, док је за социјално угрожено становништво издвојено готово пола милиона КМ за субвенције електричне енергије.

У области пољопривреде на подручју Вишеграда кроз различите пројекте, међу којима су подстицаји за развој пољопривреде и села, уложено је око три милиона КМ, а још око три милиона уложено је у изградњу и реконструкцију магистралних и приступних путева.

За изградњу и опремање новог Дома здравља, те кроз пројекат ХСЕП - адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине у област здравства у овој локалној заједници уложено је око два милиона КМ.

Из републичког буџета је кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично, обезбијеђено готово пет милиона КМ.