latinica  ћирилица
20/09/2018 |  13:09 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Посјета Лаврова има политички, дипломатски и психолошки значај

Некадашњи шеф дипломатије СР Југославије Владислав Јовановић оцијенио је да предстојећа посјета руског министра спољних послова Сергеја Лаврова БиХ и Републици Српској има политички, дипломатски и психолошки значај за Српску и да не може да буде третирана као једна од стотине могућих политичких посјета.
Владислав Јовановић - Фото: РТРС
Владислав ЈовановићФото: РТРС

"С обзиром на то да је Лавров познат по својим принципијелним ставовима када је ријеч о Србима на Балкану, Србији и Републици Српској, његова посјета БиХ и Бањалуци је потврда значаја који Русија има као један од гараната Дејтонског мировног споразума", рекао је Јовановић Срни.

Он је додао да Русија, заједно са некима, представља препреку распарчавању или мијењању тог споразума у корист јачања централних власти, а слабљења власти у ентитетима, посебно у Републици Српској.

"Његов боравак у Бањалуци, гдје ће посјетити мјесто изградње цркве у знак духовних и историјских веза српског народа и Русије, представља демонстрацију подршке коју Република Српска има од Русије као гаранта Дејтонског мировног споразума", рекао је Јовановић.

Он је оцијенио да је то веома значајно, насупрот покушајима и тежњама појединаца и група, посебно на бошњачкој страни, да умање значај Републике Српске и да је морално доведу у питање подизањем низа исконструисаних и недовољно утемељених оптужби против Српске и њеног постојања.

"Ова посјета има дипломатски, политички и психолошки значај и као таква не може да буде третирана као једна од стотине могућих политичких посјета БиХ, посебно Бањалуци", рекао је Јовановић.