latinica  ћирилица
20/09/2018 |  11:59 | Аутор: СРНА

Брнабић: Србија спремна за борбу против сајбер криминала

Србија је спремна да се суочи са изазовима у области информационе безбједности и да сарађује са свим земљама, али и приватним сектором у тој борби, поручили су данас у Београду премијер и министар унутрашњих послова Србије Ана Брнабић и Небојша Стефановић.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

Они су на отварању међународне конференције о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности указали да је неопходна јача међународна сарадња у борби против сајбер криминала.

На скупу "Повежи се сигурно", првом те врсте у Србији, учествују и министри унутрашњих послова Турске, Македоније, Црне Горе и Мађарске, као и делегације ЕУ, те представници полиција Републике Српске и Федерације БиХ.

Брнабићева је напоменула да годишње сајбер криминал направи штету у свијету од око 600 милијарди долара и да зато константно морају бити развијане способности одговора на безбједносне изазове.

Она је указала да је Србија међу првима успоставила посебно Тужилаштво за борбу против високотехнолошког криминала, као и посебно одјељење МУП-а за борбу против ове врсте криминала.

Према њеним ријечима, МУП је више пута добио признање за међународну сарадњу у борби против сајбер криминала, што најбоље говори о ријешености Србије да се бори против тога.

Она је нагласила да МУП користи све канале међународне сарадње у борби против сајбер криминала - са Интерполом, Европолом и регионалним организацијама.

Стефановић је изјавио да је Специјално одјељење МУП-а за борбу против високотехнолошког криминала током 2018. године поднијело 77 кривичних пријава против 82 особе.

Он је додао да је за претходних 10 година, колико постоји, то одјељење поднијело 881 кривичну пријаву против 1.906 лица.

Стефановић је рекао да се конференција први пут одржава у Србији на ту важну тему, истакавши да борба против високотехнолошког криминала треба да укључи све међународне актере, јавни и приватни сектор Србије, стране компаније из региона и свијета, као и полиције.

"Поред свих позитивних, хуманих и образовних предности, свој виртуелни облик добили су и криминал, насиље, дечија порнографија, тероризам, лажне вести, прање новца, угрожавање личних права и слобода", навео је Стефановић.

Он је истакао да су се све полицијске службе у свијету нашле пред великим проблемом који није заобишао ни Србију и да је зато неопходна јача међународна сарадња.