latinica  ћирилица
19/09/2018 |  18:47 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

"Санкције Шпирићу још једна прича без аргумената"

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Никола Шпирић изјавио је да су наводи о постојању доказа о његовој умјешаности у корупцију, због чега се нашао на црној листи САД-а, прича без аргумената.

Оцјењује да су изјаве америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак, која ускоро одлази с те дужности, у којима га оптужује да је присвојио имовинску корист, класичан спин, и да представљају политичку уцјену.

Нема никаквих информација у вези са наводима америчке администрације и изјаве Морин Кормак да сам, обављајући дужност посланика у Парламенту БиХ, присвојио личну корист, али ни од надлежних домаћих институција, поручује Шпирић. Истичући да би за такве осуде требало да постоје докази, ово види као покушај да се домаћа јавност, како каже, загади дезинформацијама.

,,Нажалост, то је још једна прича без аргумената. Пред Богом и народом се кунем да је то лаж, спин и подметање и да је то резултат рада болесних умова којих, нажалост, не недостаје у БиХ и чиме је у посљедње вријеме храњена америчка администрација, односно администрација Стејт департмента“, рекао је Шпирић.

Осим што је на црну листу стављена и Шпирићева породица, цијели случај пресуда је без суђења, а одлука антидемократска и антиамеричка, сматра професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмарица.

,,Овај случај ми више личи на личне обрачуне, него на озбиљну политику такве државе као што је Америка. Штавише, то се не може оправдати ни словом ,,д“ од представљања америчке демократије. Одлука је утолико антидемократска јер се односи и на породицу, на децу“, истакао је Вујо Вукмарица, професор Економског факултета у Бањалуци.

И представља директно мијешање Америке у тренутну предизборну кампању, тврди професор Вукмарица. Да такви потези за посљедицу дугорочно могу да имају урушавање повјерења у институције и њихов кредибилитет, мишљења су и на Универзитету у Источном Сарајеву. Професор Спасоје Тушевљак у отвореном писму високом представнику и шефу делегације ЕУ у БиХ наглашава да је ријеч о потреби политичког утицаја, ради притиска на грађане у предизборном периоду.

,,Све је свакако утемељено на ,,дојавама“ и ,,информацијама“ обавјештајних служби које суштински више комуницирају и ,,раде“ са политичким факторима него са тужилаштвом и судовима“, нагласио је Спасоје Тушевљак, професор Универзитета у Источном Сарајеву

Предавање које је Кормакова са Вигемарком требало да одржи сутра на бањалучком Економском факултету је отказано. Из руководства факултета као разлог за то наводе незаинтересованост студената да присуствују њиховом излагању.