latinica  ћирилица
19/09/2018 |  16:06 | Аутор: sputniknews.com

Путин није звао Асада - чека се извјештај Израела о паду авиона

Предсједник Русије Владимир Путин се у ситуацији са падом авиона Ил-20 руководи подацима Министарства одбране, а информације које је пружио Израел ће проучити руски експерти, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Кремљ (Фото: Sputnik/Владимир Сергеев) -
Кремљ (Фото: Sputnik/Владимир Сергеев)

- Наше министарство одбране и Генералштаб имају забиљежен апсолутно сваки минут, сваку секунду свих летова који се тамо изводе, прије свега о нашем авиону - рекао је Песков.

Подсјетио је да је Путин у разговору са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом пристао на понуду да израелска страна донесе у Москву податке о инциденту са Ил-20.

- Они још увијек нису стигли. Несумњиво, наши експерти ће их проучити - нагласио је портпарол Кремља.

Песков је додао да Путин након инцидента није разговарао са предсједником Сирије Башаром ел Асадом.

Према његовим ријечима, видјели су званично саопштење Дамаска, али не знају да ли је сиријска војска представила неке податке о несрећи руским колегама.

Министарство одбране Русије саопштило је да је 17. септембра око 23 сата изгубило везу са руским авионом Ил-20 који се враћао у базу Хмејмим, а налазио се на 35 километара од обале Средоземног мора. Министарство је навело да су отприлике у то вријеме четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске циљеве у Латакији. Према подацима Министарства, кријући се иза руског авиона, израелски авиони су га ставили на удар сиријских система ПВО С-200 и сиријске ракете су га обориле. Погинуло је 15 руских војника.

Израелска војска саопштила је да ће са руским властима подијелити све одговарајуће информације како би се истражио инцидент са обореним руским авионом.