latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:08 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

Шеранић-Умичевић: Важно повезивање науке и привреде

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић посјетио је данас Фабрику обуће "Бема" Бањалука и са техничким директором Маринком Умичевићем разговарао о моделима сарадње и унапређењу процеса производње, те значају научних и технолошких рјешења у томе.
Умићевић и Шеранић - Фото: СРНА
Умићевић и ШеранићФото: СРНА

Шеранић је навео да тренутно није изражена повезаност привреде и науке јер компаније у Републици Српској имају карактер малих и средњих предузећа која немају довољно средстава за улагања у истраживање, већ се углавном баве производњом.

"Сагледали смо добрим дијелом капацитете којима располажу факултети, а уз то желимо да видимо који су то проблеми привреде да бисмо заједнички утврдили у којем смјеру треба ићи с циљем рјешавања проблема, на добробит обје стране", истакао је Шеранић.

Умичевић сматра да и те како има простора за сарадњу привреде и науке, те истакао да Фабрика обуће "Бема" има потребу за науком, и у технолошком и у производном процесу.

"Свакако да ће нам бити од користи контакти и сарадња са високошколским установама које могу да понуде одређена рјешења да бисмо унаприједили процес производње", рекао је Умичевић, изразивши задовољство што је Министарство науке и технологије покренуло овакву иницијативу.

Предузеће "Бема" основано је прије 14 година и данас у два производна погона у Бањалуци и Мркоњић Граду запошљава укупно 1.250 радника. У овој фабрици дневно буде произведено 10.000 пари обуће, а сви производи извозе се на тржиште Њемачке и Аустрије.