latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:45 | Аутор: СРНА

Створени услови за успостављање видео-надзора на границама

Министарство безбједности и Гранична полиција БиХ израдили су технички дизајн и спецификацију за успостављање система видео-надзора на 59 међународних граничних прелаза, који ће побољшати размјену информација и интегрисано управљање границом, а који је препоручен и Шенгенским каталогом.
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ) -
Гранична полиција (Фото: Гранична полиција БиХ)

Подручје граничног прелаза је од посебног безбједносног значаја, а израдом пројекта оптимизације, интеграције постојећих и изградње нових система видео- надзора на међународним граничним прелазима у БиХ створене су основе за успостављање функционалног система контроле границе користећи најсавременија технолошка рјешења.

Изградњом контролних соба овај систем омогућава надзор граничних прелаза са локалног, регионалног и централног нивоа, са посебним акцентом на важност осигурања интегритета тајних и личних података прикупљених системом видео- надзора, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Видео-надзор граничних прелаза, између осталог, омогућава обезбјеђивање доказа за потребе правосудних институција, спречавање коруптивних радњи, реконструкцију спорних догађаја у зонама под надзором, контролу и праћење пословних процеса и поштивања законитости у поступању службеника.

Прва фаза изградње система видео-надзора по урађеној документацији на 29 од укупно 59 међународних граничних прелаза биће финансирана из ИПА фондова ЕУ, чиме ће БиХ направити искорак у интегрисаном управљању границама.

Израда техничког дизајна и спецификације система видео-надзора на међународним граничним прелазима БиХ реализована је у оквиру пројекта "Подршка ефикасном управљању миграцијама и границом у БиХ".

Пројекат реализује Министарство безбједности БиХ уз подршку Владе Швајцарске и Амбасаде Швајцарске у БиХ у оквиру Партнерства у миграцијама између двије земље, а уз техничку подршку Центра за истраживање политике супротстављања криминалитету.