latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:28 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Управа ЖРС за наставак преговора, али са репрезентативним синдикатима

Управа Жељезница Републике Српске саопштила је данас да је спремна за наставак преговора о закључивању појединачног колективног уговора са репрезентативним сидикатима који дјелују у том предузећу, те да им није јасно на основу чега Конфедерација синдиката тврди да Управа "не жели и неће договор са синдикатима".
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Управа овог предузећа оцијенила је да је Конфедерација синдиката Српске изашла у јавност са непотпуним и нетачним информацијама у вези са закључивања појединачног колективног уговора за Жељезнице.

Из Управе поручују да, уз све уважавање Конфедерације синдиката, у складу са Законом о раду, само Управа и репрезентативни синдикати у оквиру "Жељезница" имају право и могућност да преговарају о додатном регулисању радничких права и обавеза, које већ нису у потпуности регулисане Законом о раду.

Управа овог предузећа подсјећа да је тај поступак покренут у "Жељезницама" још у првој половини 2016. године и није везан за састанак који је Конфедерација синдиката у септембру имала са представницима Владе Српске.

"Према томе, Конфедерација синдиката није својим активностима покренула поступак колективног преговарања у оквиру Жељезница, што јој није ни надлежност у складу са Законом о раду, а исто тако, сматрамо да у складу са важећим прописима нема ни основ да, због колективног преговарања, у оквиру нашег друштва пријети организацијом протеста и штрајкова", наводи се у саопштењу.

Из Управе Жељезница поручују да, ипак, нису игнорисали Конфедерацију синдиката, иако у овој конкретној ствари не постоји њихова надлежност, већ им је 13. септембра упућен допис којим су информисани када су преговори о појединачном колективном уговору у оквиру Жељезница Српске започели, те статус тог процеса.

"Ради објективног информисања истичемо да је након отпочињања преговора, и то на иницијативу три репрезентативна синдиката Жељезница, одржан низ састанака стручних комисија и представника синдиката, уз накнадно укључивање и самих чланова Управе, те да је до краја 2016. године усаглашен највећи дио текста будућег појединачног колективног уговора за предузеће", истиче се у саопштењу.

Из Жељезница појашњавају да се несагласност између Управе и репрезентативних синдиката јавила, прије свега, око висине појединих новчаних права радника-регрес, додаци, помоћи, накнаде, јер се Управа, како је то и био налог Владе за сва јавна предузећа, држала висине увећања плате и висине помоћи радницима из одлуке о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику.

"Међутим, то није био кључни разлог зашто су на крају 2016. године преговори привремено прекинути, јер је и по претходним питањима дошло до приближавања ставова двије стране. Кључни разлог је био међусобно неусаглашен став и наступ самих репрезентативних синдиката, односно одустајање једног од репрезентативних синдиката од раније усаглашених питања, након чега су преговори привремено прекинути уз заједнички став да ће бити настављени када се за то стекну услови", појашњавају из овог предузећа.

Управа наводи да је позвала синдикате да усагласе своје ставове и у писаној форми их доставе ради заказивања наставка преговора, али да такав материјал никад није достављен, иако су синдикати на свим накнадним састанцима по другим основама, подсјећани на преузету обавезу.

"Имајући у виду да је постојала неопходност да се радно-правни статус радника у Жељезницама уреди, односно да више није постојала могућност да се чека међусобно усаглашавње ставова три репрезентативна синдиката, Надзорни одбор је у фебруару 2017. године, у складу са Законом о раду, донио Правилник о раду, који се примјењује од марта прошле године и примјењиваће се све док се не постигне споразум и потпише појединачни колективни уговор", наводи се у саопштењу.

Тим општим актом, који је усклађен са Законом о раду и одлуком Владе Републике Српске у потпуности су уређена права и обавезе радника у "Жељезницама Републике Српске".

"С обзиром на то да је о свему наведеном информисана и Конфедерација синдиката, њихов јавни иступ сматрамо у потпуности неоправданим и неоснованим", наведено је у саопшењу Управе Жељезница Републике Српске.

Конфедерација синдиката Републике Српске тврди да представници Жељезница и Нафтне индустрије Српске нису испоштовали договор овог синдиката и Владе Српске о закључивању колективних уговора за запослене у наведеним предузећима.

У отвореном писму предсједнику Владе и предсједнику Републике, предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић навео је да је договор био да се колективни уговори потпишу до 15. септембра, али да послодавци не желе договор са синдикатом.