latinica  ћирилица
19/09/2018 |  12:08 | Аутор: СРНА

Пекинг негирао да се мијешао у америчке изборе

Кина је негирала изјаве предсједника САД Доналда Трампа о мијешању Пекинга у америчке изборе, које су биле усмјерене ка његовој политичкој бази.
Пекинг - Фото: РТРС
ПекингФото: РТРС

Коментари из Пекинга услиједили су након што је Трамп јуче на "Твитеру" тврдио да је одговор на царине које је Кини увео Вашингтон покушај да се утиче на конгресне изборе у САД.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг одбацио је такве тврдње и рекао да било која особа која имало познаје кинеску дипломатију зна да се Кина не мијеша у унутрашња питања других земаља.

"Не желимо да се други мијешају у нашу унутрашњу политику, нити ћемо се мијешати у унутрашњу политику других држава", нагласио је Генг у редовном обраћању медијима, пренијеле су агенције.

САД су у понедјељак, 17. септембра, најавиле нове царине на кинеску робу у вриједности од 200 милијарди долара, а Кина је јуче одговорила царинама на америчке производе у вриједности од 60 милијарди долара.

"Кина је отворено саопштила да активно покушава да утиче на наше изборе и измијени њихов исход нападима на фармере, ранчере и индустријске раднике, због њихове лојалности мени", написао је Трамп на "Твитеру".