latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:52 | Аутор: РТС

Ким и Мун постигли низ споразума за денуклеаризацију

Лидери Јужне и Сјеверне Кореје Мун Џае Ин и Ким Џонг Ун постигли су другог дана разговора у Пјонгјангу низ споразума укључујући обећање Кима да ће трајно затворити главни нуклеарни комплекс Сјевера – ако САД предузму одговарајуће мјере, као и да ће прихватити међународне инспекторе који ће надзирати затварање кључне локације за ракетна тестирања.
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун - Фото: илустрација
Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин и лидер Сјеверне Кореје Ким Џонг УнФото: илустрација

На састанаку лидера двије Кореје договорена је и сарадња, како би заједнички организовали Летњу олимпијаду 2032. године, преноси АП.

"Сагласили смо се да учинимо Корејско полуострво територијом мира без нуклеарног оружја и нуклеарне пријетње", рекао је Ким Џонг Ун.

Додао је да пут ка будућности полуострва неће увијек бити једноставан и да ће бити изазова и искушења.

"Али не бојимо се јер ће наша снага расти како будемо превазилазили искушења на основу снаге наше нације", рекао је Ким Џонг Ун.

Јужнокорејски предсједник Мун Џае Ин рекао је да су се двије Кореје договориле да успоставе заједнички војни комитет који ће процијенити како да се смање тензије, одржи комуникација ради смањења кризе и спријече случајни сукоби.

Додао је да су планови за комитет дио настојања да се отклони свака "пријетња која би могла да изазове рат" на Корејском полуострву.

Тампон зона дуж копнене и поморске границе

У заједничкој изјави коју су потписали министри одбране двије Кореје, Сеул и Пјонгјанг договорили су да успоставе тампон зону дуж копнене и поморске границе како би се смањиле војне тензије и спријечили инциденти.

Такође је договорено повлачење 11 контролних пунктова из демилитаризоване зоне до децембра и успостављање зоне забране летова изнад линије војне демаркације што се односи на – авионе, хеликоптере и дронове.

Договорено је и да се отклоне препреке у побољшању односа као што су омогућавање више контакта међу породицама раздвојеним послије Корејског рата, као и обнова саобраћајне инфраструкуре у Сјеверној Кореји.

Сјеверна Кореја приредиће вечерас масовни плесни спектакл на којем ће Мун бити специјални гост, преносе агенције.

Сутрадан, трећег дана посјете, Мун и Ким ће посјетити планину Пекту, мјесто одакле је Кимов деда организовао отпор против Јапана у Другом свјетском рату, и гдје је његов отац Ким Џонг Ил рођен иако историјски подаци показују да је то били у Совјетском Савезу.

Ово је био трећи самит двије Кореје ове године а први између Муна и Кима у Пјонгјангу.

Мун је рекао да ће Ким до краја године посетити Сеул, што је он и потврдио рекавши да ће се то десити ускоро.

То би била прва посјета једног сјевернокорејског лидера од подјеле Корејског полуострва.