latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:51 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Душанић: Санкције без објављивања кредибилних података

Некадашњи професор на бањалучком и београдском универзитету Јован Душанић изјавио је да је изненађен чињеницом да је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић стављен на "црну листу" на бази, наводно, кредибилних података о његовој умијешаности у обилну корупцију, а да није саопштен ниједан од тих података.

Душанић је нагласио да се поставља питање зашто Стејт департмент није те податке, на основу којих је донио одлуку у увођењу санкција професору Шпирићу и његовој породици, подијелио са јавношћу и зашто их крију, ако су кредибилни и ако иза њих не стоје, како каже, неки други разлози.

"Колега Шпирић је крајем 90-их година прошлог века радио као мој асистент на Економском факултету у Бањалуци и био је веома одговоран и савестан сарадник.
Због тога сам веома изненађен вешћу да је стављен на 'црну листу', односно да су му САД увеле санкције због умешаности у, како су рекли, корупцију", истакао је Душанић.

Професор у пензији је истакао да је Шпирић један од врсних економиста и научника, чији је рад у струци изузетно цијењен и од колега и студената.

Најчудније је, од свега, каже он, да су на "црну листу" стављени и чланови његове породице - супруга, кћерка и син.

САД су 10. септембра увеле санкције Шпирићу, а из Стејт департмента је тада саопштено да је та одлука донесена "због његове умијешаности у корупцију".