latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:48 ⇒ 13:28 | Аутор: СРНА

Додик и Цвијановићева у Рогатици; Значајна улагања Владе у општину

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић присуствоваће данас у Рогатици полагању камена темељца за изградњу нове пословне зграде Електродистрибуције Пале.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У општину Рогатица до сада је по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике Српске уложено око 50 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 21 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.

У овој години Влада Српске уложиће у општину Рогатица 400.000 КМ за реконструкцију објекта Средње школе "27. јануар", те за изградњу локалне путне инфраструктуре.

Према подацима Владе, из средстава Економско-социјалне компоненте Развојног програма Републике Српске за пројекте који се реализују на подручју општине Рогатица одобрено је око шест милиона КМ, од чега је 4,7 милиона КМ уложено у санацију и реконструкцију локалних путних праваца на територији општине Рогатица, подручје Жепе.

На подручју општине Рогатица кроз разне пројекте, међу којима су подстицајна средства за развој пољопривреде и села, заштита од поплава и друго, у област пољопривреде од 2006. године до данас уложено је више од 13 милиона КМ, док је кроз активности подршке привреди, међу којима су подстицај извозу, те суфинансирање предузећа за производњу текстила, коже и обуће Влада Српске уложила готово четири милиона КМ.

Према подацима Владе Републике Срспке, за социјално угрожено становништво издвојено је скоро пола милиона КМ за субвенције електричне енергије.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, на подручју општине Рогатица збринута је 131 породица, од чега изградњом станова 68 породице, док су неповратна новчана средства добиле 63 породице, за шта издвојено је више од два милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, на подручју општине Рогатица нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Када је ријеч о социјалном збрињавању радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла, збринуто је око 800 радника из четири предузећа, за шта је утрошено око 2,5 милиона КМ.

Што се тиче запошљавања, у периоду од 2007. године до данас запослено је 400 лица, за шта је Влада издвојила око два милиона КМ, док је путем Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалида у општини Рогатица, од 2006. године до данас, запослено 40 инвалида, што је финансирао са више од 100.000 КМ.

Из Владе Српске је речено да је за набавку рачунара и увођење информационих система у школе у овој локалној заједници, издвојено више од 250.000 КМ, док је кроз пројекте подршке раду спортских организација у овој локалној заједници издвојено око пола милиона КМ, а изграђене су и три куће за породице са петоро и више дјеце које нису биле стамбено збринуте.

Од 2006. године до данас кроз различите пројекте за одрживи повратак у издвојено је око шест милиона КМ.

Значајна средства уложена су и у систем здравствене заштите у овој локалној заједници, па је тако кроз разне пројекте, међу којима су адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине, уложено више од милион КМ.

Из средстава по пројекту "Водовод и канализација Републике Српске", који се реализује у више општина у Српској из донаторских и кредних средстава Европске-инвестиционе банке, за подручје Рогатице одобрено је 5,5 милиона КМ

На подручју општине Рогатица изграђене су двије мале хидро-електране "Месићи Нова" и "Устипрача", укупне вриједности око 27 милиона КМ, док је завршетак мале хидро-електране Дуб планиран 2017. године. Вриједност ове инвестиције процијењена је на 44,4 милиона КМ.