latinica  ћирилица
18/09/2018 |  15:13 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Размјена Српскe са Њемачком - 379 милиона марака

Ове године Република Српска остварила је размјену са Њемачком од 379 милиона марака, или 8,7 одсто од укупног обима спољнотрговинске размјене.

Ради унапређења сарадње, Привредна комора Републике Српске одржала је информативни сусрет с представништвом њемачке привреде у БиХ.

Фабрика машина "Јелшинград" своје производе извози у Холандију, Италију, Њемачку и Аустрију. Повећати обим извоза на њемачко тржиште, основни је циљ предузећа, док је у плану и отварање 100 нових радних мјеста. 

"Ми смо иначе фирма која ради велике челичне заварене конструкције. Углавном, нешто што не ради нико у БиХ. И сама комплексност производ, а ми мислимо да нам је то велика шанса", рекао је директор фабрике "Јелшинград" Градишка Драгослав Бањац.

Република Српска и са скромним привредним резултатим има одличну сарадњу са Њемачком. Највише се извози намјештај, производи дрвопрераде, дијелови за обућу, лијекови, али постоји и велики потенцијал извоза производа металног сектора.

"Ми видимо огроман потенцијал имајући у виду да највише увозимо аутомобие да у сарадњи наших компанија из немалног сектора као и добављачког сектора индустрија. Њемачка ће нам увијек бити веома важан партнер", нагласила је директорка Привредне коморе Републике Српске Драгица Ристић.

Тренутно је у БиХ регистровано 250 привредниих субјеката из Њемачке, а у плану је, унапређењем сарадње, повећати број њемачких фирми на овом простору. 

"Њемачки привредници на овим подручијима виде интерес за ангажовање због тога што су производни трошкови много нижи него у западним европским земљама, али у БиХ још постоји и одређени ниво стручне радне снаге", изјавио је директор Њемачко-хрватске индустријске и трговинске коморе Свен Ростен Ротхоф.

С перспективом сарадње данас се упознало 50 привредника из Српске и ФБиХ који су представили своје пројекте.