latinica  ћирилица
18/09/2018 |  13:51 ⇒ 18:45 | Аутор: РТРС

Аналитичари: Опозиција у Српској лојалнија Сарајеву и страним амбасадорима него Бањалуци

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је Република Српска гарант опстанка Срба у БиХ и да Српској не смије да се догоди "5. октобар".
Ћирилица - Фото: Screenshot/YouTube
ЋирилицаФото: Screenshot/YouTube

- Јако је битно да Република Српска не добије власт као Србија послије 5. октобра. Јако је битно да се унутрашњи сукоби и незадовољства не пројектују на државу, да се не плаћају уступци за долажење на власт тако што ће се неко одрећи преосталих дејтонских овлаштења - истакао је Анђелковић у емисији "Ћирилица", телевизије Хепи.

Анђелковић је истакао да је у Српској нужан консензус о важним националним интересима, попут тежње ка враћању на изворни Дејтонски споразум. Међутим, каже Анђелковић, да би се дошло до консензуса потребно је да српски представници у власти на нивоу БиХ почну да представљају Републику Српску.

- Како да дође до консензуса ако неко сједи у Сарајеву и ослања се на сарајевско јавно мњење и основни му је циљ да буде дио сарајевске елите и добије похвале страних амбасадора? Зато је битно промијенити приступ. Свако ко је представник Републике Српске у Сарајеву мора да буде једна врста делегата, да представља Српску, а не отуђену анационалну елиту која служи само себи и евентуалном доласку на власт у Бањалуци - нагласио је он и додао да ће свако ко тако ради довести до урушавања Републике Српске и да ће грађани то увидјети.

Анђелковић је рекао да је политика Сарајева антируска, што потврђује и забрана уласка у БиХ руским грађанима, те да српски представници у власти на нивоу БиХ то подржавају.

- Они би морали да размисле о посљедицама за свој народ, јер га гурају у вјештачки сукоб с Москвом - истакао је он.

Аналитичар Бранко Радун такође сматра да је опозиција у Републици Српској лојалнија Сарајеву, него Бањалуци, чију политику и интересе треба да слиједи.

Анђелковић наглашава да је садашња власт у Републици Српској, уз подршку Руске Федерације, одлучна у спречавању централистичких тежњи Сарајева и међународне заједнице. Навео је да је Дејтонски споразум насилно и нелегално мијењан и да су Српској одузимане надлежности с циљем постепеног наметања "сарајевског централизма".

- Оно за шта су се муслимани борили у рату, омогућила је међународна заједница и високи представник, с циљем да стигнемо до ситуације да у Сарајеву елита одлучује, а Срби и Хрвати, па и Бошњаци, буду раја. У тој елити било би мјеста за неке Србе који су се продали и пристали да буду туђе слуге, а БиХ би функционисала у централистичком моделу - нагласио је он и додао да се то није десило јер се предсједник Републике Српске Милорад Додик томе одлучно супротставио.

- До тада је и Русија стала на ноге, добили смо моћну Русију која, кроз Вијеће за имплементацију мира и на друге начине, подржава Републику Српску и Бањалуку која је одлучна у спречавању централизације - истакао је он.

Анђелковић је рекао да БиХ од 2005, 2006. године не напредује ка централизацији, а да Република Српска легитимно поставља питање враћања на изворни Дејтон, који подразумијева конфедерално уређење БиХ.

- Република Српска је држава, а БиХ једна врста државне заједнице која више личи на конфедерацију него на федерацију. Све што је учињено у правцу њене централизације је насиље - закључио је он.

Навео је да ће српски народ, уколико истраје у одбрани Републике Српске, за пет до шест година моћи да тражи, не само враћање одузетих надлежности, већ и самосталност.

Анђелковић је нагласио да је Република Српска гарант опстанка Срба, те да српски народ мора остати истрајан у рјешавању свог националног питања.

- Ако не буде Републике Српске, неће бити ни Срба западно од Дрине. Да нема Републике Српске, Срби би били обесправљена мањина, као у Хрватској и на Косову. Одбрана Републике Српске мора да буде изнад свих видова интеграција, укључујући и европске - рекао је он.

Анђелковић сматра да је Српска кочница у намјери Запада да створи исламску државу у БиХ.

- Зато се данас ломи Додик, који је довољно храбар да се супротстави томе - рекао је он.

Историограф Радован Калабић рекао је да Република Српска представља геополитички и историјски подвиг српског народа и да од њеног оснивања трају притисци и отимање надлежности. 

- За западне глобалистичко-либералне структуре три ствари на Балкану су највећа ноћна мора- руска дипломатија, кинеске инвестиције и извјесна побједа Додика за српског члана Предсједништва БиХ - нагласио је Калабић.

Војно-политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је да "Вашингтон и Лондон сматрају Србе и Хрвате у БиХ једном врстом контролора који спречава да федерални дио БиХ постане упориште радикалног исламизма".

Лазански сматра да "Дејтон два" није могућ без сагласности три народа, те да Запада неће дозволити везивање статуса Републике Српске са питањем Косова.