latinica  ћирилица
18/09/2018 |  13:19 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Нови Град: Отворена Гинеколошка амбуланта

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић данас је са начелником општине Нови Град Мирославом Дрљачом и директором Дома здравља Зораном Рађеновићем отворио Гинеколошку амбуланту у Дому здравља у овом мјесту.
Гинеколошка амбуланта, Нови Град - Фото: Facebook
Гинеколошка амбуланта, Нови ГрадФото: Facebook

Богданић је рекао да је Министарство здравља и социјалне заштите Српске уложило два милиона КМ у здравство и социјалну заштиту у Новом Граду.

"Очекивања су већа, као и потребе. Ми ћемо и у наредном периоду подржати Дом здравља који је био оштећен у уговору са Фондом здравствене заштите, али они, уз добру организацију и свесрдну подршку начелника општине, успијевају да пружају квалитетну здравствену заштиту", рекао је Богданић.

Он је додао да ће подршка бити настављена и у наредном периоду, јер је Дому здравља неопходно санитетско возило.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача каже да је у овогодишњем општинском буџету за опремање Гинеколошке амбуланте обезбијеђено 30.000 КМ.

"Од 2010. године, када је престало са радом породилиште, угашена је и гинеколошка служба у Дому здравља и постојала је само у приватној пракси. Данас, имамо савремену амбуланту која може да пружи задравствену заштиту жена", рекао је Дрљача.

Директор Дома здравља Зоран Рађеновић рекао је да је овој здравственој установи недостајала Гинеколошка амбуланта за заокруживање услуга здравствене заштите.

"Пацијенти сада имају комплетну услугу здравствене заштите од педијатрије, гинекологије, породичне медицине и центара за базичну рехабилитацију и за ментално здравље", рекао је Рађеновић.

Специјалиста гинекологије и акушерства Душко Ћургуз рекао је да је отварање амбуланте прилика да се више пажње посвети здрављу жена јер је један од циљева примарне здравствене заштите превенција и рано откривање премалигних и малигних стања грлића материце који је све већи проблем у последње вријеме.

Координатор квалитета здравствене заштите у Дому здравља Владана Дакић је рекла да је у овој здравственој установи завршен процес сертификације и акредитације 10 тимова породичне медицине, центара за ментално здравље и
за базичну рехабилитацију што је допринијело унапређењу сигурности и квалитета пружања здравствене заштите.

Она је навела да је у протеклом периоду, уз подршку ресорног министарства и општине завршена адаптација Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику, дигитрализација аналогног РТГ апарата, опремање стоматолошке ординације, а набављени су уређаји за Службу хитне медидицинске помоћи.