latinica  ћирилица
18/09/2018 |  11:45 | Аутор: СРНА

Дукић: Сарајево штити Ганића од одговорности за злочин у Добровољачкој

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић сматра да Тужилаштво БиХ смишљено опструише одлуку Уставног суда БиХ о истрази у вези са злочином над војницима ЈНА у Добровољачкој улици 2. маја 1992. године, јер бошњачки званичници у Сарајеву штите Ејупа Ганића од одговорности за овај злочин.
Бранислав Дукић - Фото: СРНА
Бранислав ДукићФото: СРНА

"Крајње је вријеме да правосуђе у БиХ процесуира Ејупа Ганића и друга лица по командној одговорности, те непосредне извршиоце овог злочина или да предмет `Добровољачка` преда на процесуирање правосуђу Србије", рекао је Дукић Срни.

Он каже да је Ганић радио по упутствима Алије Изетбеговића који је настојао, по цијену свега, да дође до рата у БиХ, па и убиства припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Дукић је подсјетио да се злочин у Добровољачкој улици десио на почетку трагичног сукоба на простору БиХ и да су тада убијена 42 војника и официра ЈНА.

Уставни суд БиХ је почетком ове године наложио Тужилаштву БиХ да одлучи по приговорима због обустављања истраге у предмету "Добровољачка улица", али оно није испоштовало одлуку Суда.

Породице настрадалих у Добровољачкој улици за данас су најавиле подношење кривичних пријава због неизвршавања ове судске одлуке.

Припадници "Зелених беретки", "Патриотске лиге", МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 2. маја 1992. године.

У овом нападу убијена су 42 припадника ЈНА, од којих су 32 били Срби, шесторица Хрвати, двојица Бошњаци и двојица Албанци. Том приликом заробљено је 207 припадника ЈНА, 71 је рањен, а дан касније деветорица заробљених су убијена.