latinica  ћирилица
18/09/2018 |  10:17 | Аутор: СРНА

Руски авион оборен због израелске акције

Руска војска саопштила је да је израелска ваздушна интервенција у Сирији покренула ланац догађаја који је довео до обарања руског војног авиона сиријским пројектилом "С-200".
Руски авион Ил-20 (Фото: arms-expo.ru) -
Руски авион Ил-20 (Фото: arms-expo.ru)

У саопштењу се наводи да Москва задржава право да упути одговор, пренијела је "Раша тудеј".

Израелски борбени авиони "Ф-16" напали су синоћ мете у сиријској провинцији Латакији након што су дошли из правца Средоземног мора, објавило је руско Министарство одбране.

Израелски аивони дошли су на малој висини и "створили опасну ситуацију за остале авионе и бродове у том региону", додаје се у тексту.

Војска наводи да су се у тој области налазили француска морнаричка фрегата "Оверн" и руски авион "Ил-20".

- Израелски пилоти искористили су руски авион као заклон и постигли да он постане мета сиријске противваздушне одбране. Као посљедица, "Ил-20", који има много већи радарски отисак од "Ф-16", оборен је пројектилом "С-200" - наводи се у саопштењу.

Руско Министарство је нагласило да су Израелци морали знати да је руски авион присутан у том подручју, али да их то није спријечило да изврше "провокацију".

У саопштењу се напомиње да Израел није унапријед обавијестио Русију о планираној операцији.

Упозорење је стигло минут прије почетка напада и "руски авион није имао времена да се помјери у безбједно подручје", додаје се у тексту.

У саопштењу се закључује да је 15 руских војника погинуло због неодговорних поступака Израела, пренио је Ројтерс.