latinica  ћирилица
18/09/2018 |  09:04 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Порезници у ФБиХ припремају штрајк

Запослени у Пореској управи Федерације БиХ могли би да ступе у једномјесечни штрајк упозорења у понедјељак, 24. септембра, уколико до петка, 21. септембра, не буде потписан споразум о минимуму процеса рада између Синдикалне организације Пореске управе и њиховог послодавца.
Порез (илустрација) - Фото: РТРС
Порез (илустрација)Фото: РТРС

Порезници, који су већ дуго незадовољни материјално-техничким условима рада, суочавају се и са хроничним проблемом мањка и подмлађивања кадра, а указивали су и на то да је њихов инспекторски додатак за 10 одсто нижи него код инспектора у ФБиХ, пише сарајевско "Ослобођење".

Влада ФБиХ дугује седам милиона КМ запосленим у Пореској управи ФБиХ на основу плата и накнада, наводи лист.

Синдикат Пореске управе ФБиХ донио је одлуку о штрајку упозорења, али још нису спроведене све законске процедуре како би и почео.

У спровођењу законских процедура проблем представља питање ко је послодавац Пореској управи јер федерално Министарство финансија тврди да то није по овом питању и сву одговорност пребацује на директора Пореске управе.

Ако се и директор Пореске управе огласи да није послодавац, из Синдиката најављују да слиједи процес арбитраже са роком од пет дана како би се утврдило која је то институција.