latinica  ћирилица
17/09/2018 |  16:25 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Мектићево негирање демантује мејл који је у посједу РТРС-а

Бошњачки покушај оспоравања и дискредитације Републике Српске на међународном плану није новост. Међутим, када долази из институција на чијем су челу кадрови из Српске, цијела прича добија на тежини. Иако министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да из ове институције није отишао никакав акт према организатору Регионалне конференције министара унутрашњих послова у Београду у којем се покушава оспорити учешће Српске, демантује га мејл, који је у посједу РТРС-а.

Конференција о високотехнолошком криминалу и информационој безбједности, најављена крајем седмице у Београду, још једном је показала сву апсурдност односа у БиХ. Наводе, да је његовом помоћнику Самиру Ризви засметало учешће представника Републике Српске, па се дописом обратио учесницима, министар Мектић јуче је демантовао.

"Одговорно тврдим и провјерио сам у министарству да никакав акт из Министарства безбједности БиХ није отишао према организатору конференције у Београду у смислу  - ко може, а ко не може учествовати на тој конференцији. На крају крајева, о томе одлучује организатор", каже Драган Мектић.

Да ли је заиста Мектић провјеравао? Чињеница је да његове провјере демантује спорни допис Самира Ризве, који је у посједу РТРС-а. Допис учесницима конференције, из којег се јасно види негодовање Мектићевог помоћника због навођења Републике Српске у преамбули Декларације, заједно са државама и међународним организацијама, при чему Ризво даје себи за право чак и да закључује да се Србија на овај начин мијеша у унутрашње послове БиХ.

Мејл Самира Ризве - Screenshot

И док се поставља питање откуд право Самиру Ризви на овакав поступак, посланик у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац истиче да овај случај више него јасно говори да у Министарству безбједности има проблема и да Мектић нема кредибилитет да тај посао обавља како би требало.

"Потпуно је видљиво да је он политички слуга оних који од њега сваки дан траже неку врсту активности које су уперене против Републике Српске", истиче Кошарац.

Како је могуће, пита Кошарац, да се помоћник министра обраћа организатору у сусједној земљи, а да то министар наводно не зна?

"Потпуно је видљиво да Мектић мијења формат покушавајући да замагли своју издајничку политику тиме што даје улоге својим помоћницима да раде на, рекао бих, перманентној потреби да се кваре односи између Републике Српске и Републике Србије", додао је Кошарац.

Указујући на спрегу страних ментора и, како их назива, извођача радова на локалном нивоу као што су Мектић и Иванић, Кошарац наглашава да се и најновији скандал може посматрати као дио укупне приче о непостојећим проблемима, која за циљ има прављење кризних односа између Републике Српске и Србије, односно Руске Федерације.