latinica  ћирилица
17/09/2018 |  15:40 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Богословија Светог Петра Дабробосанског прославила крсну славу

Данас је било свечано у Фочи гдје су ученици са професорима и бројним гостима прославили крсну славу Богословије Светог Петра Дабробосанског.

Вођени љубављу према Богу и човјеку многим богословима је био једини услов да послије основне школе упишу Богословију. Међу њима су и Горан Брборић Љубиња и Милан Ерић из Срема.

"Заволио сам цркву и Бога па сам се опредијелио да упишем Богословију, а имам и жељу да у будућнпости помажем народу Херцеговине", истиче Брборић, ученик 2. разреда Богословије.

Ерић, који је ученик 5. разреда Богословије каже да су за из године у годину услови су све бољи у Богословији и да се може учити с обзиром да живи у интернату.

На молитвеном сабрању у храму посвећеном светим Петру Даборбосанском и Василију Острошком преломљен је славски колач и освјештано славско жито.Ђаци су и на свечаности показали знање које стичу петогодишњим школовањем.

Од оснивања 1882. године Богословија је оставила снажан печат у научном, просвјетном и духовном развоју и као прва високошколска установа у БиХ. 

Фочанска богословија једна је од осам богословских школа Српске православне цркве и једина у БиХ. У Фочи ради и богословски факултет, поред оних у Београду и Либертвилу.