latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:48 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Усвојен Закон о измјенама и допунама Закона о кривичном поступку

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву усвојио по хитном поступку Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ чиме је спроведена одлука Уставног суда БиХ у вези са овим законом.

Дом народа прошле седмице усвојио је наведене законске измјене и допуне, у којима су садржани амандмани које су одвојено предложили клубови хрватских и српских делегата у Дому народа.

Овим амандманима спроведена је одлука Уставног суда БиХ у вези са прецизирањем рокова и норме за примјену специјалних истражних радњи.

Већи број измјена односи се на техничка питања, али оно што је суштински мијењано је питање окончања истраге и обуставе поступка, те је прецизирано да ни истрага ни поступак не могу трајати бесконачно него су одређени рокови у којима треба да буду предузете одређене радње.

Уколико се у тим роковима не подигне оптужница, а не постоје други разлози или препреке за то истрага се може обуставити, али обустављање истраге не значи окончање истраге него уколико се појаве нови докази истрага се може обновити.

Ријешено је и питање имунитета који се више не може давати за кривична дјела за које је запријећена казна затвора дужа од 10 година, док је прецизирано и да ће се за предмете који су у току примјењивати досадашњи закон.

Рок Уставног суда за спровођење одлуке у вези са Законом о кривичном поступку истекао је још у децембру прошле године, као и додатних шест мјесеци колико је Уставни суд дао парламенту БиХ за усклађивање закона са овом одлуком.

На измјенама овог закона инсистирала је и међународна заједница, која је тражила да он буде усклађен са европским стандардима.

Делегација ЕУ у БиХ, заједно са шефовима мисија земаља чланица у БиХ, раније је упозорила да је усвајање измјена и допуна Закона о кривичном поступку у Дому народа парламента БиХ изузетно важно за даљи напредак земље на путу ка ЕУ.

Посланици су дали сагласност за ратификацију Споразума о зајму између БиХ и Саудијског фонда за развој – Изградња и обнова одређеног броја болница у БиХ, те Споразума о зајму између БиХ и Саудијског фонда за развој – Развој инфраструктуре у општини Стари Град, Сарајево.

Овим је завршена данашња хитна сједница Представничког дома.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац раније данас је изјавио да посланици ове странке неће учествовати у раду сједнице овог дома, наводећи да СНСД "неће бити допуна никоме на нивоу БиХ".

"СНСД је опозиција и нећемо учествовати у раду данашње сједнице, због политичке братске љубави између СДС-а и СДА онда када треба штитити њихове кадрове, због односа на прошлој сједници када је СДА 'хорски стала' у заштиту Драгана Мектића, који производи штету Републици Српској", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, истичући да је то легитимно право СНСД-а.

Кошарац је подсјетио да је члана Колегијума Представничког дома Шефика Џаферовића на том мјесту "сачувао" СДС, а да је министра безбједности Драгана Мектића "сачувала" СДА.

Наводећи да "осовина" СДА-СДС потпуно функционише, Кошарац је поручио да, уколико имају капацитет, на данашњој сједници имају и могућност да легитимно усвајају акте који су на дневном реду.