latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:16 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Хан: Одржати стандарде новинарства у свим медијима

Европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан рекао је данас на отварању Медијских дана Балкана у Скопљу да стандарди новинарста морају да се одрже у свим медијима, јер су квалитетни медији потребни, као и образовни потрошачи који праве разлику између одговорног новинарства и лажних вијести.
Јоханес Хан - Фото: РТРС
Јоханес ХанФото: РТРС

"До промјена може доћи ако се остваре услови за слободу медија. Сами медији имају одговорност да поштују стандарде и да не служе политичкој радикализацији", истакао је Хан у уводном обраћању на конференцији која је окупила више од 300 учесника.

Он је нагласио да насиље према новинарима још није искоријењено, подсјећајући на више случајева напада на новинаре и оцијенивши то као неприхватљиво.

Хан је поручио да је од огромног значаја да буду пронађени починици насиља, те напоменуо да слобода медија не може постојати без независног и функционалног правосуђа.

"У Стратегији за западни Балкан подвукли смо и значај медијских слобода. Неће бити приступања ЕУ уколико су угрожене медијске слободе и безбједност новинара. То мора де се поштује на одржив начин", рекао је Хан у Скопљу и поручио да медији могу да допринесу помирењу, али да је важно и спровођење закона.

Хан је оцијенио да мора бити инвестирано више конкретне финансијске помоћи да би се створили нови модели пословања и да буде више медијских старт-ап фирми.

Он је подсјетио да ће за двије недјеље у Македонији бити одржан "круцијални референдум" о промјени назива земље, те позвао грађане да учествују на референдуму.

"Сваки глас је важан и од одлучујућег значаја", навео је Хан и нагласио да је овај скуп за медије заказан много прије него што је заказано одржавање референдума у Македонији.

Македонски премијер Зоран Заев упозорио је да лажне вијести подривају владавину права и повјерење, и усмјерене су на дискредитовање људи.

"Мало познајемо медије у земљама региона", истакао је Заев и додао да је објективно извјештавање кључно за развој демократије, а да професионалци треба да дефинишу норме у свом послу.

Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Десир рекао је на отварању скупа да је од јула 2017. године, када је ступио на ову дужност, више од 40 пута интервенисао у различитим случајевима, али је нагласио да је учињен напредак у протеклих десет година.

"Медији су чувари демократије", рекао је Десир и нагласио да новинаре и даље нападају због њихових извјештавања.

Он је подсјетио на напад на црногорску новинарку Оливеру Лакић и истакао да је то требало да застраши колеге, што није изолован случај.

"Прије неколико недјеља је дошло до атентата на новинара у Албанији, онда је пребијен новинар у БиХ, не смијемо заборавити да има случајева убистава новинара у региону који нису ријешени", рекао је Десир и поручио да некажњивост не треба да постоји у демократијама него да починиоци насиља према новинарима треба да буду кажњени, а безбједност новинара да буде један од приоритета.

Десир је рекао да сви запослени треба да буду бирани на основу професионалних приоритета, а не страначке припадности, да треба подићи професионалне стандарде, као и да новинари и јавност буду укључени у саморегулацију.

"Треба се фокусирати на квалитет, а не на брзину извјештавања. Медији треба да јачају кредибилитет, провјеравајући чињенице", навео је Десир.

Европска комисија је ове године организовала Медијске дане Балкана у Скопљу, док је прошле године први овакав скуп одржан у Тирани.