latinica  ћирилица
17/09/2018 |  08:48 ⇒ 11:46 | Аутор: РТРС

Вучић у Кини, потписан споразум о улагањима у Зрењанин

Предсједник Србије Александар Вучић почео је званичне састанке у Кини, гдје борави у тродневној посјети, и одакле ће, како се очекује, донијети у Србију око три милијарде евра инвестиција.
Добродошлица Вучићу - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Добродошлица ВучићуФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Предсједници Вучић и Си Ђипинг током сусрета у Пекингу, како је раније најављено, верификоваће специјални економски пакет од најмање десет економских уговора.

Предсједник Србије учествоваће на Свјетском економском форуму, познатијем као "љетњи Давос".

Министар финансија Србије Синиша Мали потписао је јутрос у Пекингу оквирни споразум између Владе Србије и кинеске компаније Шандонг Линглонг о улагањима у Зрењанин.

Првобитно је споразум о изградњи фабрике гума кинеске компаније Шандонг Линглонг потписан крајем августа у Зрењанину, када је најављена инвестиција од скоро милијарду евра.

Мали је, у присустви предсједника Србије Александра Вучића, потписао споразум с предсједником те кинеске компаније Ванг Фенгом.

У априлу наредне године, како је раније најављено, Зрењанин очекује почетак изградње фабрике познатог кинеског произвођача аутомобилских гума Шандонг Линглонг, а вриједност инвестиције је 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра).

Поздрављајући се с предсједником Шандог Линглонга Вангом, предсједник Србије истакао је да је са великком радошћу дочекао овај дан, да је срећан што је споразум потписан, јер он значи пуно за Зрењанин.

Вучић је, уочи посјете Кини рекао да ће споразум са Шандонг Линглонгом промијенити готово све у Зрењанину, али и у средњем и јужном Банату, и да је од значаја за цијелу Србију.

Кинеска компанија планира да отвори око 1.200 радних мјеста, а према најави предсједника компаније Ванга, могуће је да ће запослити и више од тога.

РТРС/Танјуг