latinica  ћирилица
16/09/2018 |  15:40 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Припреме за отварање Ангио сале у приједорској болници "Др Младен Стојановић"

Средствима по основу клириншког дуга, у износу од милион три стотине хиљада марака, уз подршку Владе Српске, у приједорској болници "Др Младен Стојановић" у току су припреме за отварање Ангио сале, намијењене хитним интервенцијама код кардиоваскуларних обољења. Отварањем Ангио сале пацијенти више неће бити транспортовани до Бањалуке, већ ће се хитне кардиохируршке интервенције моћи обавити у Приједору, чиме ће бити значајно повећана шанса за њихово преживљавање и оздрављење.

Једина болница у Приједорској регији, ускоро добија Ангио салу, намијењену за хитне интервенције код кардиоваскуларних обољења, попут уградње стентова. Велики број пацијената годишње треба овакве захвате, а отварањем ове сале за интервентну кардиологију, пацијенти више неће губити драгоцјено вријеме у транспорту до Бањалуке.

"Што дуже траје тај транспорт, што дуже ми чекамо до те интервенције, то је негативни ефекат запушења тог његовог крвног суда већи и већи. Оштећење његовог миокарда је веће под условом да преживи, некад и не преживи. Ја очекујем да би то било сада боље, да би они боље и квалитетније живјели", истиче шеф Коронарне јединице у ЈЗУ Болници "Др Младен Стојановић" Приједор др Владо Вујовић.

Отварањем Ангио сале приједорска болница значајно унапређује дијагностику. За ову врсту лијечења биће задужено пет кардиолога, а у фази је набавка опреме.

"Ми смо сада у фази тендерског поступка набавке опреме за Ангио салу, а оно што још предузимамо и што смо до сада урадили, јесте да смо пронашли одговарајући простор који ће бити погодан за монтажу Ангио сале и очекујемо да избором добављача, буде одређен тип Ангио сале", каже директор ЈЗУ Болнице "Др Младен Стојановић" Мирко Совиљ.

Ова инвестиција, вриједна милион три стотине хиљада марака, биће реализована захваљујући средствима клириншког дуга. Ангио сала значиће и пацијентима из сусједне Федерације БиХ.

"Изградњом Ангио сале ће се створити услови да сви пацијенти из регије, и ове Приједорске, али и регија које припадају Федерацији као што су Сански Мост, Бихаћ, да им се приближи та услуга", рекао је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

У приједорској болници до краја године у плану је и набавка магнетне резонанце помоћу кредитних средстава, уз гаранцију Владе Српске.