latinica  ћирилица
16/09/2018 |  11:53 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Вучић дочекан на аеродрому у Пекингу уз највише почасти

Предсједник Србије Александар Вучић допутовао је данас у вишедневну посјету Кини, гдје ће учествовати на Свјетском економском форуму познатијем као "Љетни Давос" и разговарати са кинеским предсједником Си Ђинпингом.
Добродошлица Вучићу - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Добродошлица ВучићуФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

На аеродрому у Пекингу предсједник Србије дочекан је уз највише почасти, уз гарду кинеске војске, а част му је указана и тиме што су све улице за пролазак конвоја, дуж руте којом се кретао Вучић, биле очишћене од саобраћаја, пренио је РТС.

Вучић ће се сутра састати у Пекингу са привредницима, представницима великих кинеских компанија и банака.

Другог дана боравка у главном граду Кине Вучић ће, како је планирано, имати сусрет са предсједником Кине Си Ђинпингом, а након састанка биће потписани билатерална документа у присуству двојице предсједника.

Кинески предсједник присуствоваће потписивању два споразума са Србијом, концесионим уговорима, зајму за обилазницу, што, како истичу домаћини, предсједник Кине обично не ради.

Како је раније најављено, Вучић и Си ће током сусрета у Пекингу верификовати специјални економски пакет од најмање 10 економских уговора којим ће Србија, поред рјешења за Рударско-топионичарски басен /РТБ/ Бор, обезбиједити капиталне инвестиције вриједне више од 1,5 милијарди долара у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија.

У сриједу, 19. септембра, Вучић ће се састати са премијером Кине Ли Кећијангом на "Љетном Давосу", који се одржава у Тјенђину.

Посљедњег дана посјете он ће присуствовати отварању 12. годишњег састанка "Нови побједници", у организацији Свјетског економског форума, а имаће и састанке са Су Ђином, гувернером провинције Хебеј, представницима "ХБИС групе" и шефом Свјетског економског форума Мартином Швабом.

Форум ће окупити више од 2.000 представника политичке, пословне и научне елите, као и личности из свијета културе.

Кина као инвеститор већ је значајно присутна у Србији, гдје кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, а својевремено је "спасила" Жељезару у Смедереву. Уочи Вучићеве посјете, кинеска компанија "Зиђин Мајнинг Груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ Бор.

Вучић је руочи одлакса у Кину рекао да су најмоћније компаније из те земље најавиле да хоће да разговарају са Србијом и додао да очекује много споразума, а као најважнији навео је споразум са "Зиђином" за РТБ Бор.

Он је рекао и да ће бити потписан уговор вриједан готову милијарду долара са компанијом "Шандонг Линглонг", која планира да изгради фабрику гума у Зрењанину, што ће у овој општини, средњем и јужном Бањату промијенити готово све, али бити од значаја и цијелој Србији.