latinica  ћирилица
15/09/2018 |  14:57 | Аутор: СРНА

Источна Илиџа - "Дани меда и љековитог биља"

У Источној Илиџи данас је отворена дводневна манифестација "Дани меда и љековитог биља" у оквиру које је своје производе изложило више од 20 пчелара и произвођача меда из Републике Српске и Србије.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Организатор фестивала и шеф ресторана "Кула" Игор Јанковић изјавио је Срни да су излагачи стигли из Републике Српске и један из Србије.

Он је подсјетио да је прошле године у истом амбијенту одржан први фестивал вина и гастрономије, који је био добро посјећен, што је био мотив да се нешто слично организује и ове године.

"Излагачи су из Требиња, Билеће, Невесиња, Угљевика, Рудог, Вишеграда и са Пала. Задовољни смо одзивом и надам се да ће фестивал меда и љековитог биља у Источном Сарајеву у наредном периоду доживјети пуни процват и да ће олакшати повезивање произвођача и потрошача, као и пословних субјеката ове регије", истакао је Јанковић.

Он је додао да је за сутра у оквиру манифестације планирано и предавање Новака Ђурића из Бијељине о апитерапији.

Пчелар из Требиња Срђан Спаравало нагласио је да је понуда разноврсна и издвојио мед од кадуље по чему је Херцеговина чувена.

"Када је ријеч о меду, ова година је за разлику од прошле била доста боља. Просјек је неких 13 до 14 килограма по пчелињем друштву, што је за Требиње солидно", истакао је Спаравало и додао да цијена меда по килограму износи 18 КМ.

Десанка Говедарица из Невесиња рекла је да је задовољна организацијом фестивала меда и љековитог биља у Источној Илиџи и нагласила да се посјетиоци углавном информишу, а мање купују домаће производе, иако је понуда богата и разноврсна.