latinica  ћирилица
15/09/2018 |  11:51 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Требиње: Симпозијум Удружења кардиолога Републике Српске

У Требињу је почео дводневни Симпозијум Удружења кардиолога Републике Српске, који је окупио око стотину љекара и еминентних стручњака из ове области. Расправља се о актуелним темама из кардилогије. Симпозијум ће дефинисати будућу сарадњу и лијечење најтежих болести срца у Болници Требиње.

Кардиоваскуларна обољења су међу водећим узрочницима смртности, одмах послије малигних обољења. Удружење кардиолога Републике Српске настоји да подизањем свијести о превенцији, али и адекватним лијечењем обољелих, смање ову поразну статистику.

"Ове године теме су болести срца, за 29. септембар, отвориће се електрофизиологија, па ће на програму бити и теме из области поремећаја срчаног ритма", рекао је предсједник Удружења кардиолога Републике Српске Драган Умчанин.

Требињска болница ускоро би могла добити услове за лијечење најтежих болести срца, а Симпозијум је прилика да се та сарадња дефинише и договори.

"Са појединим љекарима договараће се неки пројекти који ће допринијети побољшању здравствене услуге у Болници Требиње, те нове услуге из области инвазивне кардиологије", наводи директор Болнице Требиње Борислав Грубач.

Александар Лазаревић из Управног одбора Удружења кардиолога Републике Српске рекао је да Требињу недостаје лијечење најтежих пацијената са акутним инфарктом миокарда, и да руководство предузима велике кораке да се уведе сала за катетеризацију у Требињу.

Након мајског самита кардиолога у Требињу, који је окупио 300 љекара и прегледа који су тада организовани, анулиране су листе чекања на Одјељењу кардиологије у требињској Болници.

Из менаџмента поручују да ће и даље радити на сталном унапређењу квалитета здравствених услуга у овој медицинској установи.