latinica  ћирилица
14/09/2018 |  21:15 | Аутор: vecernjenovosti

Швајцарски лист о гафовима хрватске предсједнице

Бизарне изјаве о бившој Југославији и извињење Хрватима након што је у Дубровнику дјеци поклонила чоколадице из Србије, побројани су на подужем списку "бламажа" хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, које је објавио швајцрски лист Тагесанцајгер, под насловом "Сви гафови Колинде Грабар Китаровић".

"Хрватска предсједница је ушла и у офсајду изјавама о социјалистичкој Југославији, чији је дио била Хрватска до проглашења независности 1991. године", подсјећа Тагесанцајгер, и у ироничном тону цитира изјаву предсједнице да у бившој Југославији Хрвати нису смјели да се изјашњавају као Хрвати, већ да су морали да долазе из Хватске.

Многи су се, наводи лист, запитали зашто предсједница лаже.

"Југославија сигурно није била социјалистички рај, али ни тамница народа, како је описују хрватски националисти, а сада и хрватска предсједница. Свако је могао да се изјасни о својој националности и религији, изводила се хрватска химна "Лијепа наша", а чак се и Тито изјаснио као Хрват у свом вјенчаном листу", наводи лист, и подсјећа и да јој је један од првих потеза било уклањање Титове бисте с Пантовчака.

Наводи се да Китаровићева воли да слуша Марка Перковића Томпсона, који глорификује усташтво, а медији га називају "бардом мржње". Лист подсјећа како се грлила са знојавим и полуголим фудбалерима и закључила да је ЕУ примила погрешне избјеглице.

"Читајте Крлежу"

Као нарочито бизарне, лист наводи тврдње хрватске предсједнице да у бившој Југославији није било избора јогурта и да је властима морало да се пријављује унапријед колико ће неко хљеба да поједе. Лист је Колинди препоручио читање Мирослава Крлеже, уз напомену да је у бившој Југославији, још 1975. године, било више од 80 различитих врста јогурта и сличних млијечних производа.